16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Drvored maslina u Krtolima za preminule Tivćane

Krivokapić u Tivtu sadnja maslina

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministri poljoprovrede Aleksandar Stijović i ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović te predsjednik Optine Tivat Željko Komnenović danas su simbolično, zasadili prvu od 21 sadnice masline u novom drvoredu koji je na platou na Granovcu u blizini manastira Svetog Arhangel Mihauila u Tivtu, zasađen u znak sjećanja na 21 Tivćanina koji je do sada preminuo u pandemiji koronavirusa.

Novi maslinjak podignut na opštinksom zemljištu u Krtolima inače, ukupno će imati 40 stabala.

„Današnji dan je dan tuge  jer svi u svojim srcima osjećamo bol za one koji su zbog ove pandemije u protekloj godini dana, otišli na drugi svijet. Svim porodicama  preminulih građana, njihovi najmilijima, želim na ovaj način da iskažem direktno saučešće i kao čovjek i kao premijer u ime svih građana Crna Gore. Naša država je zbog ovog virusa koji je još nedovoljno poznatn i naučnicima, ostala  bez oko 1.200 stanovnika. To da se desilo i brojnijoj državi, a ne maloj  Crnoj Gori je mnogo jer je gubitak svakog čovjeka nenadoknadiv ne samo za njegovu porodicui, nego i za zajednicu i društvo u cjelini“- kazao je premijer Krivokapić.

Istakao je da okupljanjem u Tivtu i sadnjom maslina, žele da poruče da je „maslina simbol života i vječnosti“.

Krivokapić u Tivtu sadnja maslina

„Ako pogledate ovo mjesto, vidite da je ono bukvalno simbol svih nas jer se odavde odlično vide i Lovćen i Orjen i Vrmac i more i okruženje u kome svi bitišemo. To garantuje da će  Crna Gora zajednički znati da čuva  sve vrijednost a najveća vrijednost su život i čovjek. Nadam se da će broj žrtava koje imamo od korone biti sve manji i manji i da će vakcinacija i naš drugačiji odnos prema poštovanju mjera, doprinijeti da  svi čuvamo jedni druge i da nam zdravlje bude primarno”- zaključio je predsjednik Vlade.

Tivatski gradonačelnik Željko Komnenović kazao je da je današnji dan tužan za cijelu Crnu Goru koja se prisjeća žrtava koronavirusa, a da Tivat to simbolično radi sadeći 21 maslinu u spomen na isto toliko sugrađana koji su izgubili borbu sa ovom bolešću u proteklih godinu dana koliko ima da je pandemija zahvatila i Crnu Goru.

„Poražavajući je to podatak za jednu malu zajednicu kakav je Tivat, ali se mi u ovim teškim okolnostima koje su napravile ogromne probleme cijelom svijetu, nastojimo boriti, imati snage, discipline i odgovornosti da u mjeri najviše mogućeg, sačuvamo sebe i živote naših građana. Tako smo i sada u mjesec ipo dana koliko je Tivat bio u potpunom lockdown-u, uspjeli da pređemo iz najgrore, četvrte grupe po stopi kumulativne incidencije, u mnogo bolju drugu grupu, što pokazuje da se epidemiološka situcaija u našem gradu znatno poboljšala- kazao je Komnenović.

Krivokapić u Tivtu sadnja maslina

On je istakao da je cifra od 2,5 hiljada oboljelih Tivćana od početka pandemije za opštinu koja ima nepunih 15 hiljada stanovnika, „podatak za opomenu svih nas da moramo da čuvano i sebe i svoje najbliže od ovog opakog virusa, ali i druge od nas samih.“

„Nadam se da će ove masline kao simbol mira, ali i otpornosti, vječno svjedočiti o na žalost, izgubljenim životima naših sugrađana, ali i o važnosti zajedništva u ovim teškim trenucima, i na to da smao zajedničkim naporom, zalaganjem svih nas  u zajednici bez obzira na  naše međusobne razlike, mi možemo da se izborimo sa ovim  opakim virusom“- zaključio je gradonačelnik Komnenović.

Izvor:S.L.

Najčitanije