21 C
Kotor

Slušaj online radio

Država crta po željama svojih funkcionera – građani smatraju da su planeri ucrtali previše marina u zalivu Boke

Sa tribine u Tivtu

Veliko interesovanje građana obilježilo je danas tribinu o nacrtnu novog Prostornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore (PPPNOP) a koju su u Tivtu priredili Ministarstvo održivog razboja i turizma i Opština Tivat.

Nacrt PPPNOP-a koji obuhvata površinu svih šest primorskih opština, odnosno od 1.591 kilometar kvadratni  na kopnu i 2.540 kilometara kvadratnih na moru, predstavila je Svetlana Jovanović iz RZUP-a koji je obrađivač tog planskog dokumenta. Istakla je je da PPPNOP „treba da bude dobar alat u rukama države i opština na korist lokalnog stanovništva“, objašnjavajući da su planeri pokušali da regulišu prekomjernu potrošnju prostora, optimizuju namjenu površina, regulišu gradnju u uskom pojasu odmaka od obalne linije i doprinesu očuvanju vrijednih i ruralnih prostora.

„U pojasu od 100 metara od obale više neće biti gradnje stambenih objekata dok je dodatni pojas od 900 metara od te granice rezervisan samo za turizam. Tu više, mimo već postojećih naselja, neće biti stanogradnje, a postojeća naselja moći će se širiti po vrlo preciznim pravilima.“- istakao je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović. On usvajanje PPPNOP-a očekuje do kraja ljeta, a taj planski dokument kako je rekao, omogućiće razvoj do donošenja Plana generalne regulacije za cuijelu Crnu Goru. On je kazao da PPPNOP ne ukida već stečena prava na gradnju dok važe aktuelni DUP-ovi koje će van snage staviti Plan generalne regulacije, ali da određuje način upotrebe prostora prostora koji je fokusiran na turizam, zaštitu prirode i održivi razvoj. Odgovarajući na brojne primjedbe i interesovanja građana, Radulović je kazao da autori PPPNOP-a „nisu zakucali“ trasu budućeg međunarodnog gasovoda koji iz Azerbejdžana treba da prođe do Hrvatske preko Crnogorskog primorja, već su je „preuzeli iz Master plana gasifikacije koji su radila strulna tehnička lica za takve tehnološke sisteme“. Trasa pored ostaloga, podrazumijeva da gasovod prođe kroz Grbalj i Krtole, bukvalno po sred  više naseljenih mijesta, čemu se oštro protive građani, ali i rukovodstva opština Tivat i Kotor. PPPNOP pored ostaloga, daje i alternativu za drumski prelaz preko zaliva Boke mostom ili tunelom Verige, na način što ucratava novu lokaciju za taj prelaz u Kumborskom tjesnacu i sa njom povezanu novu trasu dužovalne brze saobraćajnice. Na tako riješenje rezervu je izrazio menadžer Opštine Tivat Marko Petričević ističući da ono nanosi veću prostornu štetu toj opštini nego trasa do sada planirane zaobilaznice sa vezom za prelaz na Verigama.

Boka u nacrtu PPPNOPa

„Most Verge problematizuje UNESCO, tunel na toj lokaciji je skoro-pa-tehnički nemoguć, a morali smo dati alternativno riješenje koje je dalje od zaštićenog područja prirodne i kulturne baštine. Ni to riješenje nije perfektno i ima dosta onih koji će na njega imati primjedbe, ali će na kraju odluka koja će se varijanta izabrati biti politička i donijeće se na nivou Vlade“- kazao je Radulović koji smatra neosnovanim primjedbe građana da PPPNOP poglavljem o poreskoj politici kao instrumentu za sprovođenje prostorno-plansjih opredjeljenja, vide namjeru Vlade da finansijskim pritiskom preko leđa domicilnog stanovništva, izađe u susret prostornim i poslovnim željama bogatih investotora. On je na primjednu predstavnika Luštice Development da planeri nisu uvažili dio sranijih sugestija i primjedbi te firme koja realizuje 1,1 milijardu eura vrijedan projekat novog turističkog naselja na Luštici, poručio da ih oni ponovno dostave. Luštica Development je pored ostaloga, smatra neprihvatljivom planiranu trasu gasovoda koji bi prešao preko jednog dijela njihovog budućeg šampionskog golf terena na poluostrvu, a problematizovano je i ucrtavanje „Internacionalnog ronilačkog centra“ na obali zaliva Trašte kod uvale Oblatna, između kljulčnih  djelova njihovog turističkog kompleksa Luštica bay.

Mijajloviću opet ucrtali ronilački centar na placu kod Oblatne     

Na pitanje prisutnih da objasni kako se baš takav pojedinačan objekat ucrtao u PPPNOP koji detaljno ne tretira privatne i pojedinačne parcele, i to baš na mjestu gdje direktor državne firme Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje Veselin Mijajlović, ima svoju privatnu parcelu, ministar Radulović je odgovorio da je „Internacionalni ronilački centar ucrtan na Mijajlovićev zahtjev.

Sa tribine u Tivtu

„Čovjek tamo ima svoju zemlju i tražio je da se predvidi takav objekat za obuku ronilaca i ne vidim zašto to ne bi bilo kompatibilno sa namjenom okolnog prostora u kompleksu Luštica Bay“- istakao je Radulović koji nije znao da se Mijajlović u stvari bavi obukom ronilaca za deminiranje podvodnih eksplozivnih naprava.

Građani smatraju i da su planeri ucrtali previše marina u zalivu Boke, kao i da se prostor mimo oficijelnih planova, dodatno uništava kontroverznim načinom na koji MORT svake druge godine, donosi Program postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra pod kojima se na atraktivnim lokacijama, provlače čitave i nove marine, restorani i ugostiteljski kompleksi.

Izvor:S.L

Najčitanije