24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Država nije zainteresovana da otkupi kulturno dobro, palatu Beskuća…

Kotor palazzo Beskuća
Kotor palata Beskuća

Ministarstvo kulture  predložilo je Vladi Crnee Gore da se odrekne mogućnosti preče kupovine kulturnog dobra – palate Beskuća u Starom gradu u Kotoru, a koja je vlasništvo biznismena Vojina Lazarevića.

Atraktivnu kamenu palatu iz 18.vijeka koja se nalazi u ulici što spaja glavni Trg od oružja sa Pjacom od brašna u Kotoru, vansudski prodaje Komercijalna banka Banja Luka koja od Lazarevića potražuje oko 1,6 miliona eura nevraćenog kredita sa pripadajućom kamatom.

Banka prodaje Lazarevićevu veliku kamenu četvorospratnicu površine 443 kvadratau osnovi, sa dvorištem od 113 kvadrata. U zgradi sagrađenoj 1776. godine nalazi se ukupno šest velikih poslovnih prostora ukupne površine preko 1.300 kvadrata, a početna cijena za palatu Beskuća određena je na iznos od 2,95 miliona eura. Vansudska prodaja ove nekretnine obaviće se javnim nadmetanjem, 16.decembra u prostorijama filijale Komercijalne banke Budva u Kotoru.

Palatu je inače, podigao konte Jozo Beskuća, glava nekada siromašne porodice koja se sredinom 18.vijeka obogatilau pomorskoj trgovini i uzdigla do plemstva. Po legendi, konte Jozo se zavjetovao da će sagraditi 100 kuća i porodično prezime koje ga je frustriralo, nakon toga promijeniti u Stokuća. Na žalost, za života je stigao da sagradi „samo“ 99 kuća u Boki i Italiji, pa je na kraju ipak, ostao  zvanično Beskuća. Familija je inače, izumrla krajjem 19. vijeka, kada njihovu palatu u Starom gradu preuzima Opština Kotor. Kasnije je palata došla u ruke Lazarevića, nekadašnjeg visokog funcionera Narodne stranke, republičkog i saveznog poslanika, ministra u Vladi Filipa Vujanovića 1998. i biznismena posebno poznatog po preprodaji struje iz inostranstva EPCG. Lazrevićev biznis u Srbiji i zemljama regiona sada je po medijskim izvještajima, u velikim teškoćama i tajkun rodom iz Kotora je navodno, pred bankrotom.

U materijalu koji se našao na denvnom redu poslednje sjednice Vlade u četvrtak 8.decembra, navodi se da po Zakonu o zaštitu kulturnih dobara, država ima pravo preče kupovine kulturnog dobra koje se nalazi u privatnoj svojini. Advokati Komercijalne banke postupili su u skladu sa zakonskom obavezom i 30 dana prje zakazane licitacije, obavijestili Ministarstvo kulture o vansudskoj prodaji palate Beskuća.

Opština Kotor 25.novembra je obavijestila Ministarstvo kulture da lokalna uprava nije zainteresovana za otkup ove nektretnine koja je kulturno dobro, „zbog visoko određene početne kupoprodajne cijene“.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara koju vodi Anastazija Miranović (DPS) sa druge strane, 6.decembra izrazila je mišljenje „da bi bilo cjelishodno iskoristiti pravo preče kupovine“, ili da se to pravo, ukoliko ga država ne namjerava iskoristiti, prenese na opštinu Kotor.

Ministarstvo kulture na čijem je čelu Janko Ljumović međutim, Vladi je preporučilo da država odrekne prava preče kupovine i time mogućnosti da u svoj posjed vrati ovo kulturno dobro.

U obrazloženju stoji da Ministarstvo kulture „nije prepoznalo potrebu da bude vlasnik objekta na teritoriji opštine Kotor, budući da nema predviđenu namjenu za korišćenje istog“.

Izvor:S. L.

Najčitanije