3 C
Kotor

Slušaj online radio

Država za brodove plaća dug od 54 miliona?

Crnogorska plovidba – 21. maj

Prijeti pad državnih garancija za kredite koje su prethodne vlade uzele za brodove Crnogorske i Barske plovidbe kod Eksim banke, odnosno da Kinezi povuku iz budžeta Crne Gore oko 66 miliona dolara, što je oko 54 miliona eura prema sadašnjem kursu, bez kamata i eventualnih drugih troškova koje bi taj potez izazvao.

Do toga će najvjerovatnije doći, jer Ministarstvo za kapitalne investicije i Vlada nemaju mogućnost da izmire rate u januaru zbog rješenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK), kojim je zabranjena isplata bilo kakve pomoći do okončanja dva ispitna postupka.

Ova informacija potvrđena je Vijestima iz više izvora u Vladi i AZK. I ranije rate plaćane su uglavnom iz državnog budžeta.

Iz Vlade se juče zvanično nijesu oglašavali da kažu da li su završeni pregovori sa kineskom bankom o eventualnom odlaganju otplate obaveza.

Za januarsku isplatu rata za oba preduzeća dolazi 4,65 miliona dolara, od čega za Barsku 1,95 miliona i za Crnogorsku plovidbu 2,7 miliona. Ukupan preostali dug iznosi 43 miliona za Barsku i 23 miliona dolara za Crnogorsku.

Iz Vlade je najavljeno da će slučaj “plovidbe” biti predat i tužilaštvu.

Izvor:Vijesti

Najčitanije