19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Državno ignorisanje dugogodišnjeg problema nedostatka vezova za jednu kategoriju brodova u Boki dovelo do incidenta

Danas na mulu Bazdanj

Dugogodišnja nebriga države da sistemski riješi pitanje smještaja tehničkih plovnih objekata koji su trenutno van radne eksploatacije  i drugih brodova u raspremi, rezultirala je danas incidentom na mulu Bazdanj u Krtolima kod Tivta, a u kojoj je jedan mještanim zadobio teže tjelesne povrede.

Naime, prilikom sprovođenja inspekcijskog nadzora od strane Inspekcije sigurnosti plovidbe iz Kotora nad pristaništem Bazdanj, oko 10 časova,  došlo je do verbalnog duela vlasnika kompanije Briv Construction iz Kotora Vojislava Bujkovića i jednog od nezadovoljnih mještana, Vasa Dubravčeviča čija je kuća samo nekoliko metara udaljena od pristaništa na kojem je Briv Contsruction godinama vezane držao svoje brodove – barže, remorkere, trajekte i druga hidrograđevinska plovila. Bujković koga je je inspekcija pozvala da službeno prisustvuje kontroli pristaništa i okolnog akvatorijuma s obzirom da je remorker „Krsto“ koji pripada Briv Constructionu i dalje vezan u blizini mula Bazdanj, te Dubravčević koji je sa još nekoliko članova svoje porodice prišao inspektorima, su se sporečkali, ali među njima nije bilo fizičkog kontakta. Tokom rasprave, Dubravčević se navodno, sapleo o kamenu bitvu na mulu Bazdanj i pao prilikom čega je najvjerovatnije povrijedio kuk. Njega je ubrzo medicinski zbrinula ekipa Hitne pomoći iz Tivta koja ga je odvela na detaljni pregled i dalje liječenje u Specijalnu bolnicu „Vado Ćuković“ u Risnu. Pozvana je i policija koja je na licu mjesta napravila zapisnik o incidentu i kasnije pozvala Bujkovića da u njihovim službenim prostorijama u Tivtu, da zvaničnu izjavu o tome kako se incident desio.

On je negirao da je na bilo koji način povrijedio Dubravčevića, već se kako je kazao,  ovaj sam sapleo i pao. Njih dvojica u raspravu ušli nakon što se mještanin samoinicijativno pojavio kako bi, prije Bujkovićevog dolaska na lice mjesta, inspektorima sigurnosti plovidbe pokazao tri sudske presude u korist mještana koji već godinama traže da se sa pristaništa Bazdanj uklone Brivova plovila. Bujković je kaže, primijetio da Dubravćević kod sebe, okačen za pas nosi i manji nož, pa je izvadio mobilni telefon i sa njime snimao mještanina što je ovoga navodno dodatno iziritiralo, pa je Dubravčević Bujkoviću navodno kazao da mu je ovaj „ubio majku“ time što svoje brodove godinama drži na javnom pristaništu blizu Dubravčevićeve kuće, narušavajući mu životni ambijent i negativno utičući na njegovo bavljenje turizmom od koga familija Dubravčević živi.

Danas na mulu Bazdanj

Dašnji nemio događaj između vlansika kompanije Briv Construction i mještana Krtola kulminacija je problema koji već godinama traje u Boki jer država, uprkos brojnim apelima vlasnika tehničkih i hidrograđevinskih plovila, odnosno turističkih brodića koji nisu u upotrebi, sistemski ne riješeva problem nepostojanja lokacije koja bi bila zvanično određena za dugotrajniji smještaj te vrste plovnih objekata. Briv Construction raspolaže sa najvećom flotom hidrograđevinskih plovila u državi koju čini 20-tak remorkera, trajekata, barži, barkasa, jaružala,  plovnih dizalica i drugh sličnih plovila i bukvalno nema gdje da smjesti ta plovila u vrijeme kada ona nisu u radnom pogonu i ne izvode radove na nekom od objekata obalne infrastrukture. Država se godinama oglušuje o zahtjeve  vlasnika te kompanije da odredi lokaciju na obali na kojoj bi Briv Construction o svom trošku, propisno uredio sebi privezište za ta plovila i gdje ona ne bi smetala nikome, dok istovremeno država na bukvalno svakom kutku akvatorijuma Boke, dozvoljava postavljenje stalnih ili privremenih marina za jahte.

Stoga je Briv prinuđen da sboja plovila koja viju crnogorsku zastavu i plaćaju takse za svjetlarinu i uređenje plovnih puteva ovoj državi, stacionira na dijelu državne obalne infrastrukture koja nikome nije izdata  u zakup, kao što je to slučaj i sa mulom Bazdanj u Krtolima. Ipak, nakon brojnih protesta mještana, Briv je prije oko dva mjeseca najveći dio svojih plovila uklonio sa ove lokacije pa tako trenutno jedan njihov trajekt, remorker, hidrograđevinsko plovilo, dva pontona i dvije barže, usidreni stoje na moru van glavnog plovnog puta,  maltene u sred uvale ispred rezervata prirode  Solila. U blizini spornog mula u Krtolima vezan na jednoj od dvije plutače koje je na 50-tak metara od obale ovdje postavio Briv, te pramčanim konopom vezan za obalu van domašaja mula Bazdanj, stoji Brivov remorker „Krsto“ čije uklanjanje  mještani takođe traže od inspekcije i najavljuju da više ni po koju cijenu, neće dozvoliti Brivovim plovilima da se ponovno vežu na ovo javno pristanište.

Najčitanije