32.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovački muzeji ispričali priču Jadrana u Trstu

Trst-izlozba foto Dulist

Velika međunarodna izložba ‘U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana’, u kojoj su Dubrovački muzeji sudjelovali kao najveći pojedinačni posuditelj građe, zatvorena je 1. maja u Salone degli Incanti u Trstu, gdje je bila postavljena od 17. decembra prošle godine.

Voditeljica projekta i glavna autorica izložbe, nastale kao rezultat zajedničkog doprinosa preko 60 talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih ustanova i 50 istraživača, je Rita Auriemma, direktorica Istituto regionale per il Patrimonio Culturale del Friuli Venezia Giulia (IPAC).

U okviru izložbe su po prvi puta predstavljene relikvije, umjetnine, svakodnevni uporabni predmeti, roba za prodaju i sigurnosna oprema pronađena na brodovima potopljenima u Jadranu i to na preko 2 hiljade četvornih metara izložbenog prostora nekadašnje ribarnice. Među gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija koje su predstavljene na izložbi 304 su posuđene iz hrvatskih ustanova, a od toga čak 59 predmeta iz zbirki podvodnih nalaza dubrovačkoga Pomorskog muzeja.

Kroz šetnju po golemom brodu što se, uslijed brodoloma, usidrio na morskom dnu, posjetiteljima je na sveobuhvatan način dočaran intenzitet kulturnih i komercijalnih tokova razmjene, specifičnost brodogradnje, bogatstvo infrastrukture i dinamičnost obalnih pejzaža, kao i priče o ljudima iz ‘mora intimnosti’. Tematski se izložba bavila jadranskim prostorom, lukama, brodovima, robama, ljudima i njihovim aktivnostima, posebice ratovima, svetim mjestima, migracijama, ali i istraživanjima pod morem.

Izložba je bila posvećena Predragu Matvejeviću, a sam je naslov inspiriran njegovim Mediteranskim brevijarom u kojem kaže kako je Sredozemlje more blizine, a Jadran intimnosti. Bogati popratni program izložbe sastojao se od vodstava kroz izložbu, predavanja, te edukativnih radionica za različite školske uzraste.

Najčitanije