7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik: Izložba “Dubrovački krovovi: šetnja kroz prošlost“

Panorama Grad Dubrovnik – foto HINA

Izložba “Dubrovački krovovi: šetnja kroz prošlost“ otvorena je u petak u dubrovačkim Lazaretima, a donosi prikaz razvoja kupe kanalice kao prvog oblika krovnog crijepa u Europi nakon rimskih crjepova imbrexa i tegula te njenog značaja za Dubrovnik i okolicu.

Na izložbi je prikazana povijest razvoja kupe kanalice, povijest njezine proizvodnje u Kuparima, način izrade kanalice, klasifikacija njenih različitih tipova te aktualna fotodokumentacija krovova sjeverne strane Grada.

Predstavljene su i fotografije krovova koje su dostavili građani, a odnose se na razdoblje od 1920-ih do potresa 1979.

Autorice izložbe su: Kristina Kojan Goluža, Vasilija Todorović, Dora Mihaljević, Gloria Loborec, Antonia Kunjašić, Viktorija Žuvela i Romana Ficović.

Kristina Kojan Goluža istaknula je kako je kroz projekt RE DU TILE obavljeno mapiranje novih kupa i klasifikaciji povijesnih kupa.

“Od građana smo dobili stare fotografije povijesne krovne panorame, dok su Dubrovački vatrogasci dronom snimili trenutno stanje krovova, koje nije zadovoljavajuće. Povijesnih kupa je sve manje, a nema primjerene zamjene. Trajnost novih je od 50 do 100 godina, a povijesnih najmanje 100, a neke su stabilne i iz 1300. godine“, rekla je Kojan Goluža.

Dodala je kako bi povijesne kupe kanalice trebalo početi opet proizvoditi povijesnom tehnologijom na suvremen način, ali je upitno može li se tako velik projekt ostvariti.

Zrinka Lucianović iz Dubrovačke baštine izjavila je kako je ‘peta fasada’ povijesne jezgre Dubrovnika iznimno bitno pitanje za grad pod zaštitom UNESCO-a.

„Takvi su krovovi bili prepoznatljivi s turističkih fotografija Dubrovnika kroz desetljeća, a njihovo stradavanje u Domovinskom ratu obišlo je svijet. Sve obnove rađene su s tada raspoloživim materijalima koji se teško mogu uskladiti s povijesnim kupama, jer se drukčije ponašaju”, rekla je.

Zato, dodala je, treba sačuvati znanje o proizvodnji kupa kanalica, a potom i pronaći način da se proizvodnja obnovi, kako bi ta ‘peta fasada’ dobila autentični pokrov, dubrovačku kupu iz Kupara.

Izložba je rezultat projekta RE DU TILE – „Dubrovački krovovi“, a nastala je u suradnji gradske tvrtke Dubrovačka baština sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, Dubrovačkim muzejima, Franjevačkim samostanom u Dubrovniku, Društvom prijatelja dubrovačke starine, Udrugom primijenjenih umjetnika Konavala „Baština“, Dubrovačkim vatrogascima i Općinom Župa Dubrovačka.

Realizaciju izložbe, koja je otvorena do 2. maja, financijski su podržali Caboga Stiftung i Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku.

Izvor:Hina

Najčitanije