18 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik namjerava ograničiti promet oko povijesne jezgre

Dubrovnik foto Boka News

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je u petak nacrt odluke o ograničenju prometa u kontaktnoj zoni povijesne jezgre, s ciljem smanjenja prometnih gužvi u srcu Dubrovnika i negativnog utjecaja na spomeničku baštinu.

Franković je naglasio kako je nacrt temeljen na smjernicama UNESCO-a i Planu upravljanja povijesnom jezgrom.

„S obzirom na to da Dubrovnik prvi donosi ovakav dokument, očekujem da se gospodarski subjekti i građani uključe u javno savjetovanje idućih 30 dana, kako bi konačna odluka bila što kvalitetnija i životnija te kako bismo je u budućnosti što manje mijenjali, Dijalog nam je iznimno važan“, rekao je Franković.

Napomenuo je kako su preduvjet za donošenje odluke bile nedavne izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

„Želimo smanjiti gužve i dati prednost stanovništvu Dubrovnika, s posebnim naglaskom na stanovnike povijesne jezgre“, izjavio je Franković.

Nacrtom je određeno pet kategorija vozila s različitim pravilima. U zoni posebnog prometnog režima moći će neometano prometovati građani koji u zoni imaju prijavljeno prebivalište dulje od godinu dana te vozila javnog prijevoza, mopedi, motocikli, interventne službe, oružane snage i HGSS. Isto će se omogućiti svima koji imaju PPK (povlaštena parkirna karta), pre-paid parking, parkiralište ili garažno mjesto izvan sustava javnih parkiralištima.

Posebna su kategorija gospodarstvenici u prijevozu osoba i tereta, dok se promet turističkih autobusa, osobnih vozila 7+1 i 8+1 i car sharinga nastavlja pod trenutačnim uvjetima. Zabranjen pristup povijesnoj jezgri bit će kamp kućicama, kamperskim vozilima, traktorima i sličnim vozilima.

Izvor:Hina

Najčitanije