20 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik ostaje bez bogatih jahtaša

Dubrovnik
Dubrovnik – foto Boka News

Prije dvije godine nije bilo kruzera, ali je bilo mnogo jahti koje su za svoje omiljene destinacije odabrale Hrvatsku i Dubrovnik.

Tamo su u samo tri tjedna potrošili i do pola milijuna eura. Gosti iz snova, posebno prošle godine, kada je postavljen rekord u broju dolazaka jahti, Dubrovnik su već nazvali “hrvatskim Monte Carlom”, piše Dubrovački vjesnik.

No, ove godine niti jedan vlasnik jahte nije se odlučio za Dubrovnik, osim one koja je bila na zimskom vezu u Gružu. Je li problem činjenica da su vlasnici luksuznih jahti često Rusi koji će, razumljivo, izbjegavati dijelove Europe u kojima im se može dogoditi zapljena imovine ili je u pitanju nešto drugo, Dubrovački vjesnik pokušao je doznati od menadžera jahti.

“Razlog izostanka nautičara je prije svega situacija zbog rata u Ukrajini, a veliki dio nautičara na Mediteranu oduvijek su bili Rusi. Ne očekujemo ih nigdje na Mediteranu, pa tako ni u Hrvatskoj. Turska će sigurno imati koristi iz ovoga jer mnoga plovila u ruskom vlasništvu su već u Turskoj i sigurno će imati bolju sezonu od nas. Na Mediteranu se očekuje određeni neuspjeh, a vidjet ćemo koliko ih je. Teško je predvidjeti. Radimo dobro booking do sada, ali očekujem da će ove sezone biti nešto manje nego prethodne dvije pandemije “Vidjet ćemo kakve će biti brojke na kraju sezone. Ove godine će biti manje Amerikanaca jer je rat u Europi, a u Europi su svi isti“, rekao je Dorijan Dujmić, direktor BWA Yachting Hrvatska.

U odnosu na 2021., u Zračnu luku Dubrovnik loše slijeću i privatni zrakoplovi, a razlog je zasigurno isti – zaobilaze ih bogati Rusi, a Amerikanci s pogledom na kartu Europe zatrpani su dolaskom iz Hrvatske, koji se čini samo nekoliko centimetara dalje do Ukrajine i ratnih sukoba, prenosi Poslovni dnevnik.

“Od početka godine do danas u Zračnoj luci Dubrovnik bilo je oko 247 letova poslovnog i općeg zrakoplovstva (privatnih letova). U odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju broj letova povećan je za oko 13,83 posto”, rekao je Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik.

Prošle godine značajan dio prometa općeg i poslovnog zrakoplovstva činili su veći zrakoplovi u privatnom vlasništvu (Bombardier Global Express, Gulfstream V i dr.), a Zračna luka Dubrovnik očekuje da će veliki dio prometa općeg i poslovnog zrakoplovstva biti ove godine Naravno, zbog sankcija koje su Rusiji uvedene zbog rata u Ukrajini, očekujemo manji broj ruskih putnika – gostiju”, zaključio je.

Najčitanije