27 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik – Otvorena izložba koja otkriva zanimljivu povijest o kulturi masline

Rupe maslina otvaranje izlozbe foto dubrovniknet

U Žitnici Rupe – Dubrovnik u petak je otvorena izložba naziva “Slatko je, med nije. Grko je, pelin nije”, o kulturi maslina i maslinovom ulju nastala saradnjom Dubrovačkim muzeja i Etnografskog muzeja Split.

-Izložba je posvećena tradicijskom maslinarstvu. Sam njen naslov preuzet je iz narodne pitalice iz 19. Stoljeća. Radio se o tradicijskome maslinarstvu koje u dosadašnjem radu našeg muzeja nije na ovaj način tematizirano. Izravni poticaj za organizaciju ove izložbe bio je Svjetski simpozij maslinara 2016. Veliku pomoć pri ostvarenju ove izložbe pružili sun am znanstvenici s Instituta za jadranske culture I melioraciju krša iz Splita – kazala je Ida Jakšić, muzejska savjetnica  splitskog Etnografskog muzeja.

-Većina eksponata dolazi iz našeg fundusa, međutim s obzirom na to da se radi o gospodarskim, odnosno voluminoznim predmetima, ovo se prigodom pokazalo da nam neki predmeti nedostaju. Ova se izložba pokazala dobro prilikom da uspostavimo dobru suradnju s lokalnim stanovništvom. Njihove reakciju su bile izuzetne, s obzirom na to da se ljudima na ovom području bave maslinarstvom već od prapovijesti. Tema je uvijek aktualna – rekla je, viša kutostosica u Etnografskom muzeju Split

Vuković je kao jednu od zanimljivosti o maslini istaknula vjerovanje da maslinova grančica čuva od vještica, te je bilo uobičajeno da se maslinova grančica stavljala djeci u krevet.

-Ovo je još jedna uspješna suradnja  dubrovačkog I splitskog Etnografskog muzeja. Sama tema nam se učinila zanimljivom, a I karakteristična je za cijeli dubrovački kraj. Vrlo smo sretni I zadovoljni da ovu izložbu možemo prezentirati publici u Dubrovniku.  U dubrovačkom kraju, a posebno bi naglasila, u Dubrovačkom primorju karakteristični su i danas veliki maslinici. U tom kontekstu, istaknula bi jednu zanimljivost. Pronašli smo sačuvani zapis s početka 20. Stoljeća, tačnije iz 1907. Godine koji navodi kako je jedan gospar iz Slanoga Lujo Milić, u na svjetsku izložbu u Londonu, poslao svoje proizvode, među kojima i maslinovo ulje koje je pobralo velik uspjeh. Kada se vratio doma tadašnje ministarstvo dodijelilo mu je nagradu i povelju. Tradicija maslinarstva se I dalje nastavlja, možda na jedan drugačiji način u smislu obrade I prepade, ali svi naši maslinari I dalje dobivaju nagrade za svoje proizvode. – kazala je Barbara Margaretić, voditeljica Muzeja.

Izložbu je otvorila Ivana Vejuić, članica Upravnog odbora Dubrovačkih muzeja.

Cjeline obrađene na ovoj izložbi obuhvaćaju pregled osnovnih sorta, zatim berbu, transport i pohranu maslina do njihove prerade „na malo“ te u uljarama, kao i običaje i vjerovanja vezana uz maslinu. Naglasak je stavljen na nekad uvriježene maslinarske i uljarske prakse, koje se uvelike razlikuju od suvremenih, no na njima počiva tradicija uzgoja i prerade maslina.

Kroz tisućljeća uzgoja maslina duž dalmatinske obale i na otocima smjenjivali su se periodi zamaha maslinarstva i njegova zamiranja, ovisno o danim društvenim prilikama. No, ova izdržljiva, skromna i dugovječna voćka trajno je čovjeku stajala na raspolaganju kao izvor hrane, topline i svjetlosti. Od davnina se njen plod koristio u prehrani, drvo za građu i ogrjev, list kao stočna hrana, a ulje za hranu, začin, lijek i rasvjetu. Maslinove grane i ulje važnu ulogu imaju i u raznim pučkim vjerovanjima i običajima, kao i u kršćanskim obredima.

/L.Pavlović/

Najčitanije