32.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik: Sve više stranih radnika

Dubrovnik 2022. – foto Boka News

Jonathan je jedan od četvero Filipinaca koji Dubrovčanima od januara raznose poštu.
– Prije nego što sam došao ovamo, radio sam u Kataru, kao vozač limuzine. Moji su prijatelji već radili ovdje i čuo sam mnogo toga dobrog o Hrvatskoj i ljudima ovdje, rekao je Jonathan Junio, Filipini.

Od početka godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji izdano je oko 6000 radnih dozvola, najviše za državljane susjednih zemalja, ali sve više i za državljane Filipina, Nepala i Indije, koji su postali prijeko potrebna radna snaga u turističkoj sezoni, piše HRT.

– Očito je da na tržištu nedostaje radnika. Srećom, pripremili smo se za ovu sezonu. Većina je domaćih radnika, a ima ih i iz susjednih zemalja, poput BiH i Crne Gore. Imamo i radnike iz Nepala, Indije, Filipina, koji osiguravaju raznovrsnost naše ponude, istaknuo je Ugur Yeni, šef recepcije u Hotelu Rixos Premium Dubrovnik.

– Radio sam u Dubaiju, Kataru, Omanu i na Maldivima. Ovo je peta zemlja u kojoj radim i lijepo mi je ovdje, izjavio je Pratap Koirala, Nepal.

Radne dozvole za strane državljane tražene su tijekom cijele godine, ne samo za turističke poslove nego i u građevini.

– Četiri i pol godine sam ovdje, dobro mi je ovdje za posao i sve. Došao da raditi sve mi je u redu, i s ljudima i s firmama, naveo je Daut Bajrami, Kosovo.

Hrvati odlaze u ostale zemlje Europske unije, a u Hrvatsku sve više stižu radnici s Istoka, koji, nakon što steknu određene kvalifikacije, često odlaze dalje na Zapad. U Hrvatskoj gospodarskoj komori, stoga, smatraju da je potrebno posebnim strategijama regulirati tržište rada.

– Zapravo sve skupa dovodi do nekakve, ja bih rekla, devastacije kvalitete našeg turizma. Pa sad da se ne bi taj trend, koji smo zapazili, ove godine nastavio mislim da bi trebali preuzeti stvari u svoje ruke, na neki način upravljati situacijom, to jest, posložiti igru, odrediti pravila igre, naglasila je Nikolina Trojić, predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik.

Osim strategije upravljanja uvoznom radnom snagom, pomogla bi i promišljanja o tome kako domaće radnike zadržati u Hrvatskoj.

Uoči turističke sezone predviđalo se da će nam trebati oko 60.000 radnika, od kojih će se samo jedna trećina, prema očekivanjima poslodavaca, moći pronaći u Hrvatskoj. Taj bi problem u idućim sezonama mogao postati još izraženiji budući da se na njega godinama upozorava.

Što se konkretno dosad napravilo i što se tek treba učiniti? Naime, već idućih godina nedostatak radnika mogao bi opasno početi ugrožavati naš turizam. Na ta i neka druga pitanja odgovorio je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić s kojim je razgovarala novinarka HRT-a Ana Bralić.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije