33 C
Kotor

Slušaj online radio

Bar: Spašavanje sa kruzera

Foto UPSUL

U noći između nedelje i ponedeljka, u 23.40 časova kruzer MSC ARMONIA uputio je ka Pomorsko operativnom centru poziv za hitnu evakuaciju putnika australijskog državljanina starog 80 godina, koji po informacijama od kapetana kruzera ima simptome moždanog udara

Državljanin Australije (80) koji je putovao kruzerom ka Grčkoj u teškom zdravstvenom stanju iz međunarodnih voda na udaljenosti na 22 nautičke milje, hospitalizovan je u Opštoj bolnici Bar.

Putnički brod MSC ARMONIA i spasilački čamac SAR-1 Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama su se susreli na četiri nautičke milje od Bara u 01: 28 časova te brzom evakuacijom putnika, čamac SAR-1 se uputio ka Luci Bar gdje se vezao u 01:50 časova, a putnik sa kruzera zbrinut i hitno prebačen u opštu bolnicu u Baru, a kruzer nastavio putovanje ka sledećoj destinaciji Mikonos u Grčkoj.

– U noći između nedelje i ponedeljka,  u 23.40 časova kruzer MSC ARMONIA uputio je ka Pomorsko operativnom centru u sastavu Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama MEDEVAC poziv za hitnu evakuaciju putnika australijskog državljanina starog 80 godina, koji po informacijama od kapetana kruzera ima simptome moždanog udara. Zdravstveno stanje je zahtjevalo angažovanje osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Bara, te se brod najbrže što je bilo moguće uputio ka Luci Bar, od koje je bio na udaljenosti oko 22 nautičke milje, saopštio je pomoćnik direktora UPSUL-a za sigurnost na moru, Žarko Lukšić.

 Prema riječima Lukšića, operateri sa POC, Toni Tomašević i Erkam Vuković, su koordinisali evakuaciju sa spasilačkim čamcem SAR-1 sa posadom Koković Jasmin, Bošković Nikola i Željko Pačak, te osobljem ZHMP, SGP Bar i brodskim agent Alegra iz Bara.

Sve vrijeme akcije remorker “Rumija“ je bio pripravan da u slučaju potrebe asistira. Vremenski uslovi na moru su bili veoma povoljni jer je stanje mora bilo 1, a vjetar jačine 7 čvorova.

Najčitanije