30 C
Kotor

Slušaj online radio

Dugi otok: Mrežom izvukao rijetku ribu

Apogon Imberbis
Apogon Imberbis

Kada sam u moj brod izvukao mrežu s 30 metara dubine, koju sam bacio južno od Dugog otoka prema otvorenom moru, jako sam se iznenadio ugledavši meni nepoznatu crvenu ribu. Iako je bila duga oko osam centimetara, zapetljala se u moju običnu mrežu čija je veličina oka gotovo 30 centimetara. U drugim okolnostima ona bi trebala proći kroz to oko, ali ovog puta to nije bio slučaj. U mojoj dugoj ribarskoj karijeri nikada nisam vidio tu riblju vrstu, no nije me bilo strah da je otrovna, prepričao nam je svoje iskustvo s ulovom ribe, za koju smo kasnije utvrdili kako je riječ o matuličiću, poznati umirovljeni zadarski ugostitelj Zoran Galošić.

Taj Zadranin podrijetlom s Dugog otoka kaže kako ga je riba ovakvog izgleda podsjetila na zlatnu ribicu kakve ljudi obično drže u akvarijima.

– Sliči mi i na jednu vrstu crne boje slične veličine kakva obitava u plićacima. Mi ih nazivano čančon, tako da sam pomislio kako se radi o crvenom čančonu.

Uz pomoć suradnika Zadarskog lista Borisa Bulića otkrili smo koju je riblju vrstu ulovio.

– Radi se o matuličiću (Apogon Imberbis), Linnaeus 1758. Odmah sam je prepoznao jer sam je ulovio nekoliko puta- kaže Bulić.

Ostali nazivi su joj marcapan, general i zlatna ribica. Dubina obitavanja joj je od pet do 200 metara, ljeti boravi u plićem, a zimi u dubljem moru. Naraste 15 centimetara u duljinu, pri čemu su ženke nešto dulje od mužjaka.

www.zadarskilist.hr

Najčitanije