16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Đukanović: Bokeljska mornarica neupitno nematerijalno dobro Crne Gore

Bokeljska mornarica foto Boka News

Bokeljska mornarica je neupitno nematerijalno dobro Crne Gore i to je bio razlog zbog čega smo željeli da to izuzetno kulturno dobro učinimo sastavnim dijelom svjetske nematerijalne kulturne baštine, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za Hrvatsku radio televiziju (HRT)

Tokom razgovora za HRT pokrenuto je i pitanje Bokeljske mornarice koja zvanično uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine 16. decembra, kao prvo nematerijalno kulturno dobro koje je Crna Gora kandidovala za taj status.

“To je jedna tradicija koja je u Crnoj Gori prisutna od 9. stoljeća. Kada smo podnosili zahtjev posebno smo naglasili da je to lokalna tradicija i lokalno naslijeđe te naglasili da je to baština prije svega katolika i Hrvata, ali i Crnogoraca i pripadnika drugih nacionalnih zajednica koje žive u Crnoj Gori”, rekao je crnogorski predsjednik.

“Dakle, da je po našem viđenju to neupitno nematerijalno dobro države Crne Gore i to je bio razlog zbog čega smo željeli da to kao izuzetno kulturno dobro učinimo sastavnim dijelom svjetske nematerijalne kulturne baštine,” odgovorio je Đukanović na pitanje kojim se konstatuje da “mnogi u Hrvatskoj, ali i u hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori nisu su odobravanjem dočekali vijest” kako je Crna Gora sama uspjela registrovati na UNESCO-vu listu zaštićene nematerijalne baštine Bokeljsku mornaricu i “na taj način jednostrano prisvojiti kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Crnoj Gori”.

Đukanovića je u Zagrebu primio hrvatski predsjednik Zoran Milanović, i – prema saopštenju – razgovarali su o odnosima dviju država, evropskom putu Crne Gore i o situaciji u jugoistočnoj Europi. Dvojica predsjednika učestvovali su na svečanosti u povodu obilježavanja 30. godišnjice osnivanja i djelovanja Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Najčitanije