13 C
Kotor

Slušaj online radio

Đukanović predložio Abazovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore

Đukanović predložio Abazovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predložio je Skupštini Crne Gore da mandatar za sastav Vlade bude aktuelni vicepremijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

U obrazloženju Kabineta predsjednika Crne Gore je navedeno da su ga predstavnici GP URA i njihovi politički partneri “nedvosmisleno uvjerili da imaju parlamentarnu većinu za izbor 43. Vlade Crne Gore u Skupštini Crne Gore”.

“Stoga sam donio odluku da mandat za formiranje Vlade povjerim gospodinu Abazoviću, predjedniku GP URA”, navedeno je u obrazloženju.

Konsultacije o mandataru za sastav Vlade, na koje su pozvani predstavnici političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, okončao je u ponedjeljak 28. februara.

“Počevši od petka 25. februara, razgovore sam imao sa predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Raškom Konjevićem, predsjednikom Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damirom Šehovićem, predstavnicima Građanskog pokreta URA Boženom Jelušić i Milošem Konatarom, predsjednikom Bošnjačke stranke (BS) Ervinom Ibrahimovićem, predsjednikom Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmedom Zenkom, predsjednikom Demokratske partije (DP) Fatmirom Đekom, predsjednikom Albanske alternative (AA) Nikom Đeljošajem, predsjednikom Force Genci Nimanbeguom, predsjednikom Liberalne partije (LP) Andrijom Popovićem, potpredsjednicima Demokratske partije socijalista (DPS) Jevtom Erakovićem i Abazom Dizdarevićem, generalnim sekretarom Aleksandrom Bogdanovićem i šefom njenog kluba poslanika u Skupštini Crne Gore Danijelom Živkovićem”, precizirao je Đukanović.

Ostale parlamentarne partije, prema njegovim riječima, nijesu iskazale interes za učešće u konsultacijama na ovu temu.

“U uvjerenju da je u najboljem interesu Crne Gore da što prije dobije vladu u punom kapacitetu njene funkcionalonsti, posebno zbog dodatnih bezbjednosno-političkih izazova generisanih ratom u Ukrajini i njegovim refleksijom na stabilonst našeg regiona, očekujem da u kratkom roku Skupština Crne Gore održi sjednicu i odluči o programu i sastavu vlade na predlog mandatara”, poručio je Đukanović.

Podsjećamo, na sjednici Skupštine Crne Gore, koja je održana 4. februara, izglasano je nepovjerenje Vladi premijera Zdravka Krivokapića. Takođe, na istoj sjednici je izglasano i nepovjerenje predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću.

Najčitanije