34.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Đukanović – Zadovoljan sam, ali može još bolje

Crnogorski premijer Milo Đukanović u pratnji ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, danas je boravio u radnoj posjeti Tivtu. U razgovoru sa gradonačelnikom Ivanom Novoselom i njegovim saradnicima, Đukanoviću je predstavljen aktuelni trenutak u razvoju grada, a nakon toga se premijer sreo i sa predstavnicima najvećih stranih investitora koji svoje projekte realizuju u Tivtu – Porto Montenegra, Luštice Development i Qatari Diara.

Novosel je istakao da je Đukanovića upoznao sa svim pozitivnim apektima razvoja grada, radom lokalne uprave, ali i nekim otvorenim pitanjima, poput još neiskorištenih potencijala kao što su Župa, Ostrvo cvijeća i ostrvo Sveti Marko.

„Zadovoljstvo mi je da u špicu sezone mogu posjetiti jednu uspješnu Opštinu kakva je Tivat i afirmisati jedan novi kvalitet rada i kvalitet upravljanja jednim gradom koji je doveo do očiglednog razvoja i unapređenja kvaliteta života građana. Jako je puno urađeno na tome da Tivat u prostornoj planskoj dokumentaciji i infrastrukturnoj opremljenosti, bude spreman za realizaciju krupnih razvojnih projekata u turizmu i drugim oblastima, a posebno je puno napravljeno na unapređenju konkurentnosti Tivta kao poslovne destinacije, pa je ova opština danas druga po nivou razvoja u državi i znak je raspoznavanja moderne crnogorske turističke ponude.“- ocijenio je Đukanović dodajući da predstoji još posla na unapređenju vodovodne i kanalizacione infrastrukture na Luštici, izgradnji novog puta ka tom turističkom kompleksu i modernizaciji aerodroma Tivat. Premijer je podvukao da su mu predstavnici stranih kompanija naglasili dobru saradnju koju imaju sa tivatskom lokalnom upravom, ističući da je to „razlika u kojoj se ogleda kvalitet upravljanja lokalnom upravom u Tivtu u odnosu na druge opštine i to je najvažniji razlog zašto je Tivat tako snažno iskoračio u proteklih pet godina“.

Đukanović u Tivtu - Foto www. gov.me
Đukanović u Tivtu – Foto www. gov.me

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da i pored tolikog razvoja i investicija, Tivat i dalje ima drugu najveću stopu nezaposlenosti na primorju i da se broj nezaposlenih Tivćana praktično ne smanjuje, Đukanović je odgovorio da je nova tivatska turistička privredna u proteklih nekoliko godina nadoknadila broj radnih mjesta koja su izgubljena zatvaranjem Arsenala.

„Da nije bilo ovako intenzivnog turističkog razvoja, Tivat bi zbog tranzicionih promjena, izgubio radna mjesta i kuburio bi sa problemom koji danas imaju druge sredine u Crnoj Gori. Ta izgubljena radna mjesta su ovako kompenzirana, čak ih danas ima i nešto blago više nego prije. Ovdje ima puno dobrih ekonomskih paramatera, ali problem nezaposlenost je nešto na čemu se još mora raditi.“- istakao je Đukanović dodajuči da je se broj noćenja turista u Tivtu u proteklih pet godina povećao 80 posto, broj novih malih i srednjih preduzeća u gradu je povećan 66 posto, posječna neto plata je sa 460 eura porasla na 601 euro u maju ove godine, a budžet Opštine narastao sa 8 na 14 miliona eura.

„Ipak, moramo reći da je stopa nezaposlenosti i dalje oko 14 posto, ali je umirujuće to da su novootvorena radna mjesta kvalitetnija nego ona koja smo izgubili, i to po svim odnovama. Manje su rizična u svakom pogledu jer su otvorena u djelatnostima koje su komparativne prednosti Tivta i ne prijeti opasnost da će se za nekoliko godina izgubiti neka industrija koja je vezana za te komparativne prednosti. Neće se izgubiti more, ni marina na tom moru, ni druga prateća radna mjesta. Ne zebem za dalji razvoj Tivta“- istakao je Đukanović.

Najčitanije