15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dukiću izmakla olimpijska viza

Svjetsko prvenstvo u jedrenju – Dukić

Završnim takmičenjem za medalje, juče je završeno Svjetsko prvenstvo u jedrenju u Hagu. Najbolji crnogorski jedriličar, Novljanin Milivoj Dukić je stigao do zlatne, odnosno finalne grupe. U jakoj konkurenciji stigao je do 33. mjesta, dok se Ilija Marković iz Tivta  posle dosta problema u kvalifikacijama, takmičio u srebrnoj grupi i završio na 99. mjestu.

Milivoj Dukić učesnik na Olimpijskim igrama u Londonu (2012), Riju(2016) i Tokiju (2021) je tokom tri finalna dana u Holandiji, imao uspona i padova, poslednje dvije regate je jedrio odlično –  i zauzeo 11. i 25. mjesto, stigao je do 33. pozicije ali je ostao veliki žal jer mu je olimpijska viza izmakla za četiri mjesta.

U borbi za olimpijsku normu našao se na 20. mjestu. Za Pariz u Hagu je dijeljeno 16 viza, a svaka država učesnica može da ima samo jednog jedriličara na Olimpijskim igrama. Pored domaćina Francuske, vizu za Olimpijske igre su obezbjedili  predstavnici Hrvatske, Španije, Italije,  Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije, Kipra, Njemačke, Norveške, Perua, Belgije, Finske, Mađarske, Irske i  Portugalije.

Nova šansa za vizu je Svjetsko prvenstvo u januaru 2024. godine u Australiji, na kojem će se Milivoj Dukić i Ilija Marković boriti za jednu od sedam viza.

Poslednja prilika za Pariz  će biti Evropsko prvenstvo u Grčkoj, koje je na programu u proljeće iduće godine.

Najčitanije