21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Duo shine u Muzeju i galeriji

CZK Tivat – foto Boka News

U prostorijama JU Muzej i galerija Tivat u četvrtak 16. novembra održaće se koncert popularne klasike u izvođenju flautistkinje Anđele Bratić i violončelistkinje Ane Stanković „Duo shine“ u 18.00 časova. Koncert će otvoriti predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović.

Duo Shine čine dvije umjetnice iz Niša, flautistkinja Anđela Bratić i violončelistkinja Ana Stanković.

Njihova saradnja počinje 2013. godine, kada u okviru tria nastupaju na međunarodnom muzičkom festival Constantinus, koji se te godine po prvi put organizuje.

Sledeći nastup bilježe u Beču, gdje gostuju preko Srpskog kulturnog foruma.

U emisiji Dejana Đurovića “Nedeljom uveče” pomenute umjetnice ostvaruju uživo gostovanje.

U proširenom sastavu kao kvintet, nastupaju u Herceg Novom na festivalu “Dani muzike”, u Nišu na Niškim muzičkim svečanostima – NIMUS, zatim održavaju koncerte na Kosovu, u Kosovskoj Mitrovici i Zubin potoku.

Proteklog ljeta duo Shine predstavio se publici u Pirotu u okviru “Kulturnog leta”. Tom prilikom izvedena su djela popularne klasike kao i neke numere iz filmova (“Sanjarenje”, “Meditacije”, “Con te partiro, Pahelbel kanon, Vivaldi “Godišnja doba”, “Singing in the rain”, “Dos Gardenias”, numere Scotta Joplina i dr.)

Anđela Bratić jedna od najznačajnijih Srpskih flautistkinja, dobitnica je nagrade muzičkog časopisa Muzika klasika za najboljeg ženskog izvođača u 2014. godini. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i magistrirala na Univerzitetu „Johannes Gutenberg“ u Majncu, Njemačka, u klasi prof. Dejana Gavrića i dobila zvanje koncertnog soliste.

2021. godine, Anđela Bratić izabrana je za jednog od 75 najboljih studenata Univerziteta „Johanes Gutenberg“, povodom obilježavanja 75. godina rada Univerziteta nakon drugog svetskog rata.

Finansirana od strane Austrijskog ministarstva za nauku i kulturu 2009. godine, boravila je na stručnom usavršavanju u Beču kod prof. Dieter Flurija, soliste Bečke filharmonije.

Dobitnik je više Republičkih i međunarodnih nagrada od kojih se izdvajaju I nagrada na Internacionalnom festivalu u Fivicanu (Italija), ,,Music world’’ u kategoriji solo flauta i I nagrada na istom takmičenju u kategoriji instrumentalna dua 2003. godine

Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Ho Ši Mina (Vijetnam), Simfonijskim orkestrom RTS-a, Banjalučkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom „Simfonieta Sofia, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom „Simfonieta Vidin“, Kamernim orkestrom iz Praga, Kamernim orkestrom „Simfonieta di Udine“, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom „Končertante“ FU u Nišu, Akademskim orkestrom SKC-a Univerziteta u Nišu, Kamernim orkestrom „Imperio“, Kamernim orkestrom „Nova muzika“, Kamernim orkestrom „Amoroso“, pod vođstvom uglednih dirigenata. Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlji – Gitar art, NIMUS, Mokranjčevi dani, Tisin Cvet, Konstantinus, kao i Barski ljetopis, Dani muzike, Espresivo, Međunarodni festival Kamerne muzike u Crnoj Gori, Spektrum i Imago u Sloveniji i Sarajevska zima u Sarajevu. Održala je samostalne koncerte širom Evrope, u Aziji i Americi, a sa velikim uspjehom, 2013. godine, predstavila se publici u Vašingtonu, resitalom u Kenedi centru.

Održala je master klas radionice u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Italiji, Grčkoj, Rumuniji i Južnoj Koreji. Član je kvarteta „Kamerna banda“. Fakultet umjetnosti u Nišu 2016. godine objavio je njen prvi cd pod nazivom Fantazija (Fantasy), a 2020. godine objavljen je njen dugi CD Inspirisani flautom, na kome izvodi kompozicije srpskih kompozitora.

Anđela Bratić je redovni profesor na Fakultetu umetnosti, Univerziteta u Nišu.

Ana Stanković (violončelo)

Nakon srednje muzičke škole upisuje Višu muzičku školu u Nišu na odsjeku za violončelo u klasi prof. Tanje Petrović Đorgovske. Na prvoj godini dobija nagradu kao najbolji student i nastupa na “Susretima akademija” u Podgorici, a nakon stečene diplome Više škole, nastavlja studije u Novom Sadu u klasi prof. Ištvana Varge. U toku studija bilježi nastupe sa orkestrom i kvartetom širom Vojvodine, kao i u Beogradu. Orkestarsko sviranje uči kod eminentnog profesora Mladena Jagušta. Aktivan je učesnik na master klasovima kod profesora Imre Kalmana i Išvana Varge.

U Muzičkoj školi “Slavenski” u Beogradu, nekoliko godina pohađa časove viola da gambe u klasi prof. Miomira Ristića, osnivača ansambla”Renesans”.

Diplomirala je u klasi prof. Dejana Božića.

Kao violončelistkinja član je brojnih i raznovrsnih kamernih ansambala – kamernog orkestara Constantinus, Nova muzika ( sa kojima snima CD sa kompozicijama niških autora), Emporio, “Catena mundi” ( sa kojim osvaja prvo mjesto na festivalu u Fivicanu, u žanru etno muzike), zatim sarađuje sa gudačkim kvartetom Creativo ( sa kojim nastupa, između ostalog, na NIMUSU i džez festival “Nisville” ), klavirskim triom Masala, duo Shine.

Stalno je zapošljena u Niškom simfonijskom orkestru gdje je sedam sezona obavljala funkciju solo čeliste, saopšteno je iz Muzeja i galerije Tivat.

Najčitanije