26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Đurović: Za finalizaciju Akvarijuma Boka čekaju se kolege iz Italije

Dr Mirko Đurović

Situacija sa pandemijom izazvanom virusom COVID 19 se odrazila i na dinamiku radova vezanih za završetak prvog Akvarijuma Boka u Crnoj Gori, u realizaciji Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore.

Dr Mirko Đurović, iz Instituta za biologiju mora, kaže da je još uvijek blokiran dolazak kolega iz Italije u Crnu Goru, a koji su bili angažovani na montaži akvarijumskih elemenata.

 „Tokom juna očekujemo njihov dolazak, naravno sve u nadi da će se situacija bitno popraviti i da će njihov dolazak iz Italije biti moguć“, naveo je dr Đurović.

Prema njegovim riječima, radni tim BOKA akvarijuma je tokom pandemije radio na pripremi štampanih materijala i procedura u samom akvarijumu, kao i na finalizaciji glavnog projekta uređenja dvorišta Instituta za biologiju mora čija sanacija treba da otpočne tokom naredne dvije sedmice.

Na pitanje kada Crna Gora može očekivati otvaranje vrata Akvarijuma za građane, dr Đurović kaže da je za sada vrlo nezahvalno davati dugoročne prognoze.

„Situacija sa virusom COVID – 19 se pokazala vrlo složena i komplikovana i svi moramo da se naviknemo na novi način razmišljanja i rada koji je uslovljen pojavom ovog virusa. Institut za biologiju mora će se potruditi da, ukoliko se izvrši montaža akvarijumskih elemenata tokom ljeta, finalizuje i otvori prvi akvarijum u Crnoj Gori, u septembru 2020. godine“, rekao je dr Đurović.

Podsjetimo, Akvarijum se nalazi u Palati Radoničić, koja je pod zaštitom spomenika kulture Crne Gore. Radi se, kako je ranije naveo dr Đurović,  o površini od 300 m2, kojoj je Institut za biologiju mora, nakon 30 godina nekorišćenja zbog lošeg stanja i dotrajalosti instalacija, udahnuo novi život.

Akvarijum Boka

Rekonstrukcija u ovakvim objektima je izuzetno zahtjevna, kako sa arhitektonsko-građevinskog aspekta, tako i sa pravljenja plana za smještaj samih akvarijumskih bazena i prateće tehnike.

U Akvarijumu će, u tri međusobno povezane prostorije, biti  predstavljena morska flora i fauna Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva. U trećoj prostoriji posvećenoj Bokokotorskom zalivu biće dostupan  touch tank, gdje će najmlađi posjetioci moći da dodirnu vodu i osjete blizinu organizama u bazenu i nauče više o flori i fauni Boke.

Budući Akvarijum će i naučnicima u Institutu omogućiti da izvode različite naučne eksperimente “in vivo”, da prate sve ono što je vrlo teško pratiti u prirodnoj sredini, kao što je rast i razvoj organizama i interakcija među vrstama.

Akvarijum Boka je finansiran najvećim dijelom iz donacije Kraljevine Norveške kroz projekat MONTEAQUA koji se završava u junu 2020. godine. Dodatna finansijska sredstva obezbijeđena su zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, JP Morsko dobro i Univerziteta Crne Gore.

Najčitanije