22 C
Kotor

Slušaj online radio

Dva nova kruzera u Rijeci zaključuju veliku povratničku kruzing sezonu: Rijeka će jednom od njih biti i ‘home port’

Rijeka

U petak će u Rijeku prvi put uploviti kruzer »AIDABlu«. Prvi put dolazi i mali kruzer »Serenissima« kojemu će Rijeka biti »home port«

Povratnička kruzing sezona u Rijeci polako ulazi u svoju završnicu. Naime, sezona dolazaka velikih kruzera ove godine završava 14. studenoga, što je izvrsno, jer su se ove godine dolasci kruzera protegli doista do duboko u posezonu. I ove je godine, nakon dvije godine pauze zbog pandemije, konačno grad dočekao povratak i velikih brodova za kružna putovanja, pa će Rijeka ove godine upisati oko 25.000 putnika s velikih kruzera, piše Novi list.

Prema najavama Rajka Jurmana, voditelja komercijalnih poslova Lučke uprave (LU) Rijeka, završetak sezone donosi i dva nova broda. U petak, 28. listopada u Rijeku će prvi put uploviti kruzer »AIDABlu«, a on će i zaključiti ovogodišnju kruzing sezonu u Rijeci 14. studenoga. Riječ je o brodu njemačke kruzing kompanije Aida Cruises, podružnice Carnival Corporationa. Kruzer je dug 253 metra i kapaciteta više od 2.000 putnika.

Isto tako, prvi put dolazi mali kruzer »Serenissima«, kapaciteta 75 putnika, koji će u Rijeku stići u ponedjeljak, 31. listopada i ovdje će biti i na blagdan Svih svetih. Naime, Jurman je pojasnio da će Rijeka biti »home port«​, odnosno ovdje će se putnici sa »Serenissime« iskrcati te ukrcati drugi. Za goste s ovog manjeg kruzera bit će organiziran i razgled grada. U najavi su tri autobusa, pa će tako gosti uz sam centar grada obići i Trsat i slično. Zanimljivo je da im je u Pomorskom i povijesnom muzeju pripremljen i program koji uključuje i glazbeni nastup.

– To nam je jako drago, jer jasno da nam je najdraže kada gosti odu na izlete po Rijeci i okolici, dakle kada upoznaju upravo naš grad, kazao je Jurman.

Ovogodišnja sezona tako je, dakle, donijela povratak gostiju s kruzera u Rijeku. Ono po čemu je Rijeka specifična, primjerice, i to je što nema klasičan kruzing terminal, pa se za svaki kruzer planira kamo će ga se privezati i taj plan se dostavlja brodaru. Ove godine u nekoliko navrata u gradu su bila paralelno vezana po dva kruzera, a pokazalo se i da uz pomoć novih pontona u samoj luci mogu pristati i veliki brodovi.

Pred Rijekom je nakon polovine studenoga, što se tiče kruzinga, zimska pauza, a već iduća godina donosi značajan rast broja putnika na ovim brodovima. Naime, najave govore o oko 40.000 putnika, koliko će ih u Rijeku stići u 2023. samo na velikim brodovima za kružna putovanja. Riječ je o, kako sada stvari stoje, neka 23 ticanja velikih kruzera. Ako se tome pridoda svake godine sve uspješnija sezona malih kruzera – jedrenjaka na polascima iz Rijeke, u LU-u Rijeka računaju da bi mogli imati i oko 55.000 putnika na krstarenjima, što velikim, što malim kruzerima.

Ono što je za istaknuti jest i činjenica da je za drugu zimu, dakle, sezonu 2023./2024., već sada najavljeno da će Grand Circle Cruise Line imati i nekoliko ticanja tijekom zimskih mjeseci. Riječ je o kompaniji čiji kruzeri cijele godine plove po Jadranu, ali do sada su plovili najsjevernije do Šibenika i Zadra.

Na svjetskom sajmu kruzinga Seatrade, koji je održan u rujnu u Malagi, a gdje se uz ostale Lučke uprave s Jadrana predstavio i LU Rijeka, uspostavljeni su kontakti te je brodar pozvan da u rute uključi i Rijeku. Razgovori su rezultirali time da će kompanija imati kruzer u Rijeci jednom u studenome iduće godine, dvaput u prosincu, dakle, u vrijeme adventa, te jednom krajem siječnja 2024. godine.

Ostaje vidjeti hoće li se uspjeti dovesti koji kruzer i za jedinstveni Riječki karneval 2024. godine.

Najčitanije