22.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dva pomorca spašena sa oštećene jedrilice

disabled-sailboat- Foto: The Maritime Executive, USCG

U subotu popodne je američka Obalna straža, u suradnji sa bulk carrierom koji se našao u blizini, spasili dvoje ljudi s jedrilice koja je bila onesposobljena zbog loših vremenskih uvjeta, oko 300 nautičkih milja istočno od rta Hatteras u Sjevernoj Karolini.

Obalna straža je zaprimila upozorenje od Međunarodnog koordinacijskog centra za hitne slučajeve GEOS-a oko 9:30 sati, koje je javilo GPS lokaciju broda koji je bio u nevolji. Upozorenje je sadržavalo informaciju da se brod nalazi usred oluje te da motor ne radi.

Obalna straža je pokrenula akciju traganja i spašavanja, zrakoplovom C-130 Hercules, te su aktivirali sustav AMVER kako bi pozvali u pomoć trgovačke brodove u tom području.

Bulker KSL Santiago odazvao se pozivu i krenuo u susret oštećenoj jedrilici. Unatoč nemirnom moru, posada KSL Santiago uspjela je spasiti dva pomorca.

“To je moglo proći drugačije s obzirom na vremenske prilike i činjenicu da je brod bio onesposobljen i da se nalazio usred Atlantskog oceana” – rekao je Kelvin Morgan iz Obalne straže. “Činjenica da imamo partnere poput posade i kapetana KSL Santiaga omogućuje da se ovakvi slučajevi sretno završe.”

Najčitanije