13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

DVD “Boka” iz Tivta i PGD “Košana” iz Pivke potpisali povelju o bratimljenju

Posjeta Opstini Tivat

Na prigodnoj svečanosti u zgradi Opštine Tivat danas je potpisana povelja o bratimljenju i saradnji između Dobrovoljnog vagtrogasnog društva „Boka“ iz Tivta i PGD „Košana“ iz Pivke u Slovenji.

Potpise na dokument su stavili predsjednik DVD „Boka“ Tripo Odžić, odnosno Pivke Danijel Boštjančić, a bratimljenju dva volonterska društva prisustvovali su i gradonačelnici Tivta, odnosno Pivke, Željko Komnenović i Robert Smrdelj, kao i predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore predvođeni načelnicom za Boku Kotorsku Lidijom Petrone – Kolar.

To je novi korak u proširivanju prijateljskih odnosa članova DVD „Boka“ i PGD „Košana“ koji su započeti proteklih mjeseci i koji su rezultirali nedavnom donacijom  jednog polovnog navanog vatrogasnog vozila i 15 kompleta lične zaštitne opreme za čklanove DVD „Boka“ od strane slovenačkih dobrovoljnih vatrogasaca, prije petnaestak dana.

Potpisivanje Povelje o bratimljenju dva dobrovoljna vatrogasna drustva

„Vozilo i oprema koje ste donirali najmađem od tri dobrovoljna vatrogasna društva koja funkcionišu u opštini Tivat. DVD-u „Boka“, donijelo je novi kvalitet i impuls za rad ovih volontera koji su jako značajni za naš grad jer pomažu našoj profesionalnoj Službi zaštite kad god to treba u intervencijama svih vrsta. Potrebna nam je i podrška za obuku pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava i njihovo licenciranje u čemu Slovenija ima izuzetnu tradiciju. Isto tako, kao grad smo otvoreni za intenziviranje odnosa i saradnje sa opštinom Pivka sa kojom imamo mnogo toga zajedničkog – od dobrovoljnog vatrogastva, do velike vojne tradicije i činjenice da  i u Tivtu i Pivki,  postoje muzejske zbirke vojne tematike, pri čemu i mi i oni imamo podmornice bivše JRM kao glavne muzejske eksponate i atrakcije.“- kazao je gradonačenik Tivta Željko Komnenović podsjećajući da je mala podmornica P-913 „Zeta“ 2011. godine upravo iz Tivta, otišla kao poklonjeni muzejski eksponat za Park vojaške zgodovine u Pivki gdje je ona sada glavna atrakcija tog muzeja.

Komnenović je istakao da Tivat sa Pivkom namjerava sarađivati na raznim poljima, posebno na prekograničnim IPA projektima koji se finansiraju iz EU fondova, a što je podržao i njegov kolega iz Slovenije, Robert Smrdelj ističući da su Slovenci već duže dio EU i da su „naučili da radimo na projektima  za koje se može dobiti novac iz fondova Unije“.

„Ovo prijateljstvo naših gradova su započei naši dobrovoljni vatrogasci, ali prostora za saradnju ima još puno i u drugim oblastima, zbog čega se veoma radujemo činjenici da su temelji za to veoma dobro i iskreno postavljeni.“- rekao je gradonačelnik Pivke.

Spremnost da prenese iskustva  u uspostavljanju tog sistema kod nas iskazao je i zapovjednik Civilne zaštite Pivke Jože Morel koji je prenio i pozdrave Darka Muhnika, zamjenika komandanta Vatrogasnog saveza Slovenije, inače poznatog eksperta za gašenje šumskih požara, a koji je takođe spreman da po tom pitanju pomogne obuku vatrogasnih jedinca u Crnoj Gori.

Tivcani i gosti iz Slovenije u Zbirci pomorskog nasljedja

„Direktorat za zaštitiu i spašavanje MUP-a crne Gore podržaće svaku ovakvu saradnju i razmjenu iskustava između naših i vatrogasnih jedinica u Sloveniji. Uvijek sam se divila Sloveniji gdje bukvalno svako malo mjesto ima svoje dobrovoljno vatrogasno društvo i gdje je ta tradicija izuzetno jaka, ali sa posebnim ponosom mogu reći da se dio te svijesti o potrebi volonterizma u oblasti zaštite stanovništva i javnih dobara, sve više afirmiše i kod nas u Boki gdje trenutrno imamo ukupno sedam DVD-a.“- kazala je Lidija Petrone-Kolar.

Komandir DVD „Boka“ Milivoje Vučetić  i član UO Igor Petković zahvalili su se gostima iz Slovenije na doniranom vozilu i opremi koje su oni prije petnaestak dana iz Pivke dopremili u Tivat i istakli da ih pored zajedničke strasti prema vatrogastvu, sa kolegama iz PDG „Košana“ već vežu i iskreni prijateljski odnosi, a posebnom raduje činjenica da su njihovi odnosi zametak mnogo šire uspješne saradnje dvaju gradova.

Slovenačka delegacija u kojoj je bio im direkor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančić, obišla je prostorije DVD „Boka“ u Gradiošnici, Službu zaštite Opštine Tivat. U pratnji slovenačkog vojnog atašea u Crnoj Gori, kapetana bojnog broda Borisa Geršaka, oni su posjetili i Zbirku pomorskog nasljeđa Porto Montenegra i tamošnju njenu glavnu atrakciju – veliku podmornicu P-821 „Heroj“ te dogovorili konkretnu saradnju tog i muzeja u Pivki.

Izvor:S.L.

Najčitanije