17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dvije maskirane osobe izvele napad u crkvi u Istanbulu

Foto: Bünyamin Çelik /AA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turkiye Ali Yerlikaya saopštio je da su dvije maskirane osobe izvele napad u crkvi u Istanbulu i da su ubili najmanje jednu osobu, javlja Anadolu.

Yerlikaya je na društvenoj mreži X saopćio da se ovaj oružani napad dogodio tokom nedjeljne mise u crkvi Santa Maria u istanbulskom distriktu Sariyer u 11.40 sati po lokalnom vremenu.

On je osudio napad i dodao da nadležne institucije rade na hvatanju počinilaca i istrazi o slučaju.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan osudio je oružani napad u crkvi Santa Maria u Istanbulu i poručio da nadležne službe čine sve kako bi počinioci što prije bili uhvaćeni, javlja Anadolu.

Erdogan izrazio saučešće i osudio napad u istanbulskoj crkvi Santa Maria

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun saopćio je na društvenim mrežama da je turski predsjednik Erdogan povodom današnjeg napada imao telefonske razgovore s lokalnim zvaničnikom Omerom Kalaylijem, svećenikom crkve Santa Maria Antonom Bulaijem i poljskim konzulom Witoldom Lesniakom.

“Naš predsjednik je cijeloj zajednici izrazio saučešće i poručio da se poduzimaju neophodni koraci kako bi se počinioci uhvatili što je prije moguće”, naveo je Altun.

Altun je također podijelio video telefonskih poziva predsjednika Erdogana.

Dvojica maskiranih napadača izveli su oružani napad tokom mise u crkvi Santa Maria i ubile jednu osobu. U toku je policijska istraga i potraga za napadačima.

Najčitanije