14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Dvojica Dalmatinaca uhvaćena u krijumčarenju 1400 kilograma kokaina na maloj jedrilici

droga u jedrilici

Jedan Zadranin (33) i jedan Bibinjac (42) (podaci poznati redakciji), uhvaćeni su u akciji švercanja 1400 kilograma kokaina u akvatoriju Azorskih otoka na području Portugala.
Uhićeni su kao dio posade jedrilice “SY Oggi” koja je pod zastavom Britanskih djevičanskih otoka plovila iz Kariba preko Atlantskog oceana prema Europi.

Na brodu je bilo ukupno četiri osobe, a konačna destinacija za isporuku kokaina vrijednog nekoliko desetaka milijuna eura bila je Velika Britanija, odnosno europsko tržište.

Akciju kodnog imena “Mar Azul” vodila je britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA) u suradnji s portugalskom policijom, mornaricom i zračnim snagama. Kokain je pronađen u četvrtak, 21. lipnja, u unutrašnjosti jedrilice, skriven u lažnim spremnicima za gorivo.

Uz dvojicu Hrvata otprije poznatih hrvatskoj policiji zbog sudjelovanja u preprodaji droge, na jedrilici su bili britanski državljanin iz Torquaya te državljanin Nizozemske.

Samo nekoliko dana prije, NCA je proveo drugu akciju u kojoj je također zaplijenjeno preko 1500 kilograma kokaina. U tom pokušaju krijumčarenja droge iz Kariba u Europu nije sudjelovao niti jedan hrvatski državljanin.

Kako je izvijestila NCA, uhićeni su dio transnacionalne zločinačke organizacije raspoređene u različitim zemljama europskog kontinenta i Latinskoj Americi. Kokain je bio skriven u spremnicima za gorivo u specijalnim odjeljcima, a uhićeni su bili prisutni na prvom sudskom ispitivanju, nakon čega su odvedeni u pritvor.

– Nema sumnje da bi dobar dio ovog kokaina vjerojatno završio ovdje u Velikoj Britaniji, a koji bi pridonio povećanju kriminaliteta i nasilja na našim ulicama. Ovakve operacije pokazuju kako su važni bliski radni odnosi s našim europskim partnerima, a čestitam našim španjolskim i portugalskim partnerima na njihovom radu kako bismo presreli ove pošiljke. Zbog naše sposobnosti da brzo razmjenjujemo informacije uspjeli smo zaštititi javnost i u Velikoj Britaniji i u Europi – izjavio je Ian Cruxton, voditelj međunarodnih operacija za NCA.
Dvojica hrvatskih državljana trenutačno se nalaze u istražnom pritvoru u Portugalu i čekaju završetak istrage, kada će biti i poznato gdje će im se suditi za sudjelovanje u krijumčarenju za Hrvatske prilike rekordne količine kokaina.

Otprije poznati policiji

Prema neslužbenim podacima, uhićeni 42-godišnji Bibinjac je ranije bio osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog preprodaje heroina. Bibinjac se, prema optužnici, pokušavao riješiti heroina tako da ga je prosuo kroz otvoreni prozor sa suvozačkog mjesta. No u tom trenutku su ih uhitili policajci. Pretresom je kod njega pronađeno 24,6 grama heroina, a još 10,63 grama detektirano je u unutrašnjosti automobila “usisavanjem”.

Zadranin je također punio stupce crne kronika prije desetak godina kada je zbog preprodaje droge, kao razvijenog obiteljskog biznisa, cijela obitelj – njegov otac, mater i brat – u isto vrijeme završila iza rešetaka.

Ovo je inače treći slučaj da su Zadrani uhićeni u velikim krijumčarskim akcijama kokaina.
U dva prethodna slučaja riječ je bila o rekordnim količinama: u akciji “Jadera” u svibnju 2012. troje Zadrana palo je na Karibima sa 174 kilograma kokaina, a nakon toga uhićen je i 54-godišnji skiper iz Zadra, čija je jedrilica u akciji “Maska” zaustavljena na Azorima. Prevozio je čak 1,1 tonu čiste droge koja na tržištu vrijedi 44 milijuna eura.

U oba slučaja uhićeni su nakon višemjesečnog praćenja i prisluškivanja, i to zahvaljujući suradnji policija nekoliko država.

Najčitanije