24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Edukativni program “Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka“okupio omladinu iz Crne Gore i Bosne

Edukativni program “Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka“okupio omladinu iz Crne Gore i Bosne
Mladi rendžeri – Cetinje

Peti dan ljetnje škole “Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka“ protiče u brojnim aktivnostima, planiranim kako bi se djeca što bolje upoznala sa prirodom i njenom zaštitom. Brojni mališani sa Cetinja i Kozarske Dubice i Prijedora uživaju u divnoj prirodi Lovćena, dok su drugog dana posjetili NP Biogradska gora gdje su bili u prilici čuti brojna zanimljiva iskustva u radu rendžera. Ideja samog programa jeste da se mladi upoznaju sa ljudima koji su zaposleni u parku, kazala je agenciji Media Biro predstavnica regionalne organizacije Parkovi dinarida Milica Kandić.

“Željeli smo da kroz djecu edukujemo i odrasle, šta znači zaštita prirode u praksi i na terenu. Djeca su se bliže upoznala sa zaštićenim područjima, a šef službe zaštite NP Lovćen je imao jedno zanimljivo druženje sa njima, gdje im je pojasnio sa kakvim izazovima se oni u radu susreću, što zapravo rade nadzornici u zaštićenim područjima”, kazala je ona i dodala da su polaznici ljetnjeg kampa uređivali mobilijar parka, anketirali posjetioce te da će u toku današnjeg dana obići Njeguše i Dolove i anketirati lokalnu zajednicu.

Polaznica ljetnjeg kampa, Zorana Jovović dolazi sa Cetinja, i veoma je zadovoljna prvenstveno druženjem i novim poznanstvima koje je stekla na Ivanovim koritima.

“Ovdje sam došla sa vrlo malo znanja o NP u Crnoj Gori, a ono se sada proširilo kroz brojne aktivnosti koje smo imali, ali i kroz razgovore sa društvom koje je došlo iz Bosne”, kazala je ona.

Predstavnik NP Kozara Danijel Pavličić je izrazio zadovoljstvo zbog sprovođenja edukativnog programa, koji je prema njegovom mišljenju, veoma koristan pogotovo za mlađu populaciju.

“Nadamo se da će ovo biti praksa i za naredne periode,te da će ovakvih škola biti još više gdje će djeca iz susjednih država moći da uživaju u jednom lijepom, edukativnom druženju. Veoma smo lijepo dočekani, sve pohvale za domaćine. NP Lovćen I Kozara se razlikuju prvenstveno po nadmorskoj visini, vegetaciji i moram istaći i pohvaliti ove vidikovce na Lovćenu koji gledaju na zaliv, to je nešto što svako mora da vidi”, poručio je on.

Mlada Prijedorčanka Tamara Malić je prvi put na Lovćenu, očarana je njegovom ljepotom i čistim planinskim vazduhom i srećna zbog novih poznanstava koje je stekla.

“Volim prirodu, ali nisam imala neko veće znanje o njenoj zaštiti prije ove škole. Sad bolje razumijem putokaze, šta sve posjeduje ili treba da ima jedan NP. Ovo je stvarno jedno divno iskustvo”, rekla je ona.

Govoreći o programu “Mladi rendžeri”, koji se po prvi put održava u Crnoj Gori, predstavnica NP Crne Gore Maša Vučinić kazala je da su se trudili da program bude prilagođen srednjoškolskom uzrastu.

“Kroz konkurs smo htjeli da pridobijemo djecu koja već imaju afinitete prema zaštiti prirode, međutim, uspjeli smo da privučemo djece koja se po prvi put susreću sa ovom tematikom. Trudili smo da na zanimljiv način pristupimo omladini , kako bi se možda  oni u budućnosti okrenuli ka ovom, zaista lijepom pozivu”, istakla je ona.

Podsjetimo, Ljetnju školu “Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka“ organizuju Parkovi Dinarida u saradnji sa NP Lovćen, NP Kozara i Udrugom Dinarica.

Ljetnja škola Mladi rendžeri dio je projekta ,,Aktivni mladi za zaštitu životne sredine” u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP.

Najčitanije