13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

EK predložila pet mjera za smanjenje potrošnje električne energije

ep-struja

Evropska komisija (EK) je u srijedu predložila obvezujuće smanjenje potrošnje električne energije za vrijeme vršnih opterećenja i preusmjeravanje ektraprofita energetskih tvrtki najugroženijim građanima i poduzetnicima zbog golemog rasta cijena energije.

– Ono što je Komisija danas predložila, ne tajeći da se cijela Europa nalazi u jednoj izvanrednoj, energetskoj situaciji kojom za sada uspješno manipulira, je pet mjera koje bi države mogle zajedno uskladiti i provesti. Znamo da energetska politika nije u nadležnosti Bruxellesa, već država članica, ali kao i svakoj krizi, važno je koordinirati mjere, pogotovo među državama koje su povezane zajedničkim tržištem, javila je Jasna Paro iz Bruxellesa za Dnevnik HTV-a.

Paro je rekla da će o mjerama za dva dana razgovarati ministri energetike u Bruxellesu, ako se postigne politički konsenzus oko toga, Komisija će izaći s konkretnim zakonodavnim prijedlozima.

– Predložit ćemo obvezujući cilj smanjenja potrošnje u vrijeme vršnih opterećenja i tijesno ćemo surađivati s državama članicama kako bismo to postigli, izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, predstavljajući prijedloge mjera za zaustavljanje vrtoglavog rasta cijena energije.

– Suočavamo se s ekstremnom situacijom, ne samo jer je Rusija nepouzdan opskrbljivač, u što smo se uvjerili posljednjih dana, tjedana i mjeseci, već i zato što Rusija aktivno manipulira trižištem plina. Duboko sam uvjerena da ćemo to prevladati zajedništvom, odlučnošću i solidarnošću kao što smo to činili i proreklih mjeseci smanjujući ovisnost naše ekonomije o Rusiji. Nije nam iznenađenje da Putin prijeti potpunom obustavom opskrbe plinom jer je u međuvremenu u 13 zemalja članica već djelomično ili čak potpuno obustavio dobavu. Bilo je samo pitanje vremena kada će to učiniti i zato smo smanjivali ovisnost o ruskom plinu, dodala je.

– Mjerama se želi pomoći najranjivijim građanima i poduzećima. Štogod učinili, morat ćemo štedjeti, ali štedjeti na pametan način. Struja koja se troši u vršnim razdobljima je najskuplja i stoga je potrebna strategija za izjednačavanje potrošnje tijekom dana, rekla je von der Leyen.

Drugi prijedlog uključuje ograničavanje prihoda kompanijama koje struju proizvode uz niske troškove, poput onih koji struju dobivaju iz obnovljivih izvora, te preusmjeravanje ekstraprofita ranjivim skupinama građana i poduzeća.

Ideja je da se ograničenje prihoda uvede i za tvrtke koje struju proizvode iz fosilnih goriva. Naftne i plinske tvrtke također su imale goleme prihode, stoga predlažemo njihov solidarni doprinos, kaže von der Leyen.

Države članice trebale bi te prihode ulagati u obnovljive izvore energije kako bi pomogli ranjivim kućanstvima.

Četvrta mjera koju EK predlaže je potpora energetskim tvrtkama kako bi se mogle nositi s nestabilnošću tržišta.

– Predložene mjere uključuju i ograničenje cijene plina koji se uvozi iz Rusije. Cilj je vrlo jasan, moramo smanjiti ruske prihode koje ruski predsjednik Vladimir Putin koristi za financiranje groznog rata protiv Ukrajine, rekla je von der Leyen.

Europska unija već je drastično smanjila uvoz ruskog plina. Na početku rata protiv Ukrajine, EU je uvozio 40 posto plina iz Rusije, a danas devet posto.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije