22 C
Kotor

Slušaj online radio

EK preporučuje poticaje za vraćanje starih mobitela i prijenosnih računala

mobilni – aplikacija

Evropska komisija je preporučila je državama članicama da potiču vraćanje starih i iskorištenih mobitela, tableta, prijenosnih računala i punjača što bi pridonijelo jačanju kružnog gospodarstva.

Mobiteli puni dragocjenih materijala

U Europskoj uniji prikuplja se vrlo malo starih elektroničkih uređaja. Procjenjuje se da u ladicama europskih kućanstava ima oko 700 milijuna starih mobitela.

Mobiteli su puni dragocjenih materijala, koji se smatraju kritičnim sirovinama, poput rijetki metala, kobalta, indija, tantala, galija i plemenitih metala.

Kompijuter

Više od 700 miliona starih mobitela nalazi se u našim ladicama, skoro dva po glavi stanovnika.

Odustati od pristupa uzmi-proizvedi-baci
– Građani ne znaju što bi s njima, rekao je povjerenik za okoliš Virginijus Sinkevičius.
Rekao je da treba poduzeti korake kako bi bilo lakše vratiti te uređaje, dati ih popraviti i reciklirati ih.

Komisija između ostaloga preporučuje da se vraćanje tih mobitela financijski potiče, da se omogući vraćanje poštom tako da se stave na raspolaganje omotnice s unaprijed plaćenom poštarinom, da se poveća vidljivost mjesta za prikpljanje starih elektroničkih uređaja i da se građanima objasni kako da sigurno obrišu svoje podatke s tih uređaja.

EU kroz svoj Zeleni plan traži da se odustane od pristupa uzmi-proizvedi-baci, da se prijeđe na ugljično neutralno, okolišno održivo, netoksično i potpuno kružno gospodarstvo do 2050.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije