22 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekolog, Nevres Đerić: Prve aktivnosti i prvi projekti zaštite staništa i životinja su potekli iz Kotor i Boke…

Poštovani Kotorani i ostali građani Crne Gore, u želji da vam svima čestitamo Svjetski dan staništa i zaštite životinja (4.oktobar) primorani smo da vas podsjetimo da prve aktivnosti i prvi projekti zaštite staništa (vode i zemlje) i životinja su potekli zvanično baš iz grada Kotora i Boke Kotorske još davne 1996. godine, a nezvanično i ranije, poručuje ekološki aktivista Nevres Đerić.

Od velikog boja projekata spomenućemo vam samo neke: prvu izložba pasa mješanaca, prvu ekološku patrolu “Joca”, prvi internacionalni seminar zaštite životinja i životne sredine u Hotelu Fjord, prve kurseve edukacije vlasnika i njihovih pasa, prve inicijative za donošenje zakona o zaštiti mora, delfina, kornjača i pasa, prve tribine o zaštiti životinja i životne sredine po školama na jugu naše države, prvu inicijativa izrade azila za pse i mačke, kao i groblja za dostojno sahranjivanje ljubimaca.

UBISTVO PRIJATELJA delfin Joca

Opšti značaj životinjskog carstva za opstanak čovjeka jeste ogroman jer životinje nam daju kako neka radna mjesta, prehrambene proizvode kao što su meso, jaja, mlijeko, vuna, perje, kosti, vuče, obuća, odjeća, tako i dozu sreće, ljubavi i zadovoljstva.

Nerijetko čovjek nije svjestan da bi bez vode i životinja njegov opstanak bio pod ogromnim znakom pitanja. Naše zajedničko stanište planetu Zemlju neophodno je da, pod kontrolom i pažnjom u harmoniji sa prirodom i životinjama, održivo eksploatišemo jer samo tako čovjek može opstati.

ZATO POŠTUJMO SVE DRUGE I DRUGAČIJE, JER TAKO POŠTUJEMO SEBE I SVOJE

EKOLOG

Nevres Đerić

Najčitanije