23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Električni trajekti za Jadran

Trajekt el.

Norvežani jako vole svoju zemlju i svoje more pa su prije pet godina pustili u promet prvi električni trajekt Ampere. S vremenom su unaprijedili njegove performanse i Hrvatskoj sada nude nove električne i hibridne modele pogodne za velik broj jadranskih linija. S obzirom na cijenu svega desetak posto višu od tehnološki prastarih dizelaša, kojima nas prevozi naš nacionalni brodar, nevjerojatna je nezainteresiranost lokalnih i nacionalnih vlastodržaca za takav oblik povezivanja s otocima. Pogotovo uzevši u obzir da bi se s Norvežanima moglo dogovoriti i proizvodnu koprodukciju jer traže partnere za osvajanje svjetskog tržišta. Predstavnik brodogradilišta Fjellstrand Edmund Tolo za Otvoreno more je ispričao sve o svojim trajektima i mogućnostima električnih tehnologija.

Ključ svega je u baterijama, i tu se događaju velike promjene, pa smo napravili pregled modela za brodice dostupnih na tržištu. Uz korisne savjete za odabir i produljenje radnog vijeka, donosimo i odgovore zašto GEL baterije ne vole alternator, a AGM vrućinu, i ostale detalje slabo poznate široj javnosti. Zašto je važan sustav AIS i zašto je za sigurnost plovidbe važniji od radara i mobitela, ispričali su nam djelatnici splitskog VTS centra za nadzor, koji su uspješno spriječili nekoliko mogućih nesreća. Među korisnim savjetima u novom broju Otvorenog mora posebno je važan dio o plovidbi po valovima, vjerojatno najmanje popularnom disciplinom u ljetnim krstarenjima. Za ljubitelje jedara Krešimir Đakulović donosi izvještaj s ORC svjetskog prvenstva u Šibeniku i priču o povijesti Fiumanke.

Kako izgleda radni dan na dubini od 300 metara, ispričao nam je saturacijski ronilac Marko Hranilović, a kako vratiti mladost brodskim patentima, objašnjava naš sudski vještak Damir Višić. Ribolovni stručnjak dr. Alen Soldo objašnjava kako prepoznati vrstu morskog psa, dok Šime Duvančić predstavlja šuplji plovak s brumalicom za uspješan lov ušata.

Uz test Targe 46, prve s osovinskim vodom u povijesti toga finskog brodogradilišta, isprobali smo ukrajinski hit gumenjak Grand 750. U novom broju pročitajte i kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Renata Baretića i Ede Šegvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

(O. M.)

Najčitanije