9 C
Kotor

Slušaj online radio

Elvis Huseni iz Pule prvi je proizvođač umjetne tikovine u Hrvatskoj

Elvis Huseni

Danas sa svojim proizvodom Elvis može konkurisati najboljim svjetskim proizvođačima. Ni količina nije problem. “Mogu proizvesti umjetne tikovine koliko je cijela Europa ne može potrošiti”, kaže. Valja se prvo probiti na tržištu. Cijena je sigurno jedan od bitnih faktora privlačenja kupaca, a Crodeck je, prema Elvisovim riječima, trenutno jedna od najpovoljnijih podloga.

Crodeck je naziv za prvu umjetnu tikovinu proizvedenu u Hrvatskoj. Neiskusni promatrač na prvu bi rekao da nema razlike između umjetnog i pravog tika, brodske palube i s jednim i s drugim izgledaju potpuno drugačije, ljepše. No, prvi hrvatski proizvođač umjetne tikovine Elvis Huseni iz Pule objasnit će nam da se umjetna tikovina ni ne treba uspoređivati s pravom. Drugačiji su klijenti koji traže jednu, odnosno drugu. Naravno, umjetna je jeftinija, ali ju je i puno lakše održavati. Zapravo, ni ne treba je posebno tenditi, tek tu i tamo lagano proći šmirgl papirom i opet je kao nova.

Elvis je već dugo u poslu s umjetnom tikovinom. Jedan od najvažnijih klijenata za koje je dosad radio je svjetski poznata kompanija za gradnju luksuznih jahti Azimut Yachts. Nekada je bio zastupnik za razne engleske tvrtke, jer Otok je jedan od najvećih proizvođača tih kompozitnih podloga. Bio je uvoznik desetak godina, na početku je ljudima morao pojašnjavati što je uopće umjetni tik, budući da je riječ o novom proizvodu na našem tržištu.

Prije dvije i pol godine, kada je dobro snimio tehnologiju, i sam je krenuo u proizvodnju. Dugo je tražio pravu formulu, puno je davao na izgled, ali i svojstva, pa je tek prije šest mjeseci izašao s vlastitim proizvodom na tržište. “Ušli smo u konkurenciju s jakim firmama. Zato nam je trebalo dvije godine ispitivanja, proba, izrade alata”, kaže Elvis.

Najčitanije