11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

EU će se prije ili kasnije morati odreći ruskog plina

Plinovod – foto Shutterstock

Evropska unija morat će se prije ili kasnije odreći ruskog plina i nafte kako bi dodatno pritisnula Rusiju da zaustavi agresiju na Ukrajinu, izjavio je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

– Pooštravamo naše sankcije kako bismo zadržali maksimalni pritisak na Kremlj. Mislim da će prije ili kasnije biti potrebne mjere za naftu, pa i za plin, izjavio je Michel u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Europska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji, među inim, uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u svom istupu da peti paket sankcija sigurno neće biti posljednji da će EU i dalje zaoštravati mjere protiv Rusije.

Ona je upozorila ruske vlasti da će odgovorni za ratne zločine morati pred sud.

– Svi smo vidjeli uznemirujuće slike iz Buče. To je ono što se događa kada Putinovi vojnici okupiraju ukrajinski teritorij, koji to nazivaju oslobođenjem. Ja to zovem ratnim zločinima i ruske vlast morat će za to odgovarati, rekla je von der Leyen.

Michel je pozvao ruske vojnike da odbace oružje ako ne žele biti zločinci.

– Imamo poruku za ruske vojnike na frontu: ako ne želite biti zločinci, bacite oružje, prestanite se boriti. Morat će biti ozbiljnih posljedica po odgovorne za grozne zločine, rekao je Michel.

– Putin ne može i neće dobiti ovaj rat, istaknuo je Michel.

Michel je rekao da su na zadnjem samitu EU-a kao gosti bili američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski Volodimir Zelenski, istaknuvši da je transatlantska potpora Ukrajini čvrsta kao stijena.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell istaknuo da EU mora nastaviti naoružavati Ukrajinu ako želi pravedan završetak rata.

– Ne želimo da rat završi s podijeljenom Ukrajinom, s milijunima izbjeglih i raseljenih i zato moramo nastaviti naoružavati Ukrajinu, rekao je Borrell.

Najčitanije