24.7 C
Kotor

Slušaj online radio

EU dogovorio 14. paket sankcija protiv Rusije

EU

Države članice Evropske unije usuglasile su se oko 14. paketa sankcija protiv Rusije, koji uključuje nove ciljane mjere i zabranu izvoza ukapljenog plina u treće zemlje preko EU-a, objavilo je belgijsko predsjedništvo.

Veleposlanici EU-a upravo su se dogovorili o snažnom i važnom 14. paketu sankcija kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu, objavilo je rotirajuće belgijsko predsjedništvo na društvenoj mreži X.

Najnoviji paket uključuje nove ciljane mjere i zatvara rupe za izbjegavanje dosad uvedenih sankcija, dodaje predsjedništvo.

Zabrana izvoza ukapljenog plina u treće zemlje preko morskih voda EU-a prva je mjera koja se odnosi na LNG.

No, kompanije iz države članice moći će i dalje kupovati ruski ukapljeni plin za europsko tržište.

Novim sankcijama EU kaže da nastoji dodatno ograničiti unosan posao izvoza ukapljenog plina i ograničiti sposobnost Rusije da tim sredstvima financira rat protiv Ukrajine.

Osim toga, dogovorene su i strože mjere za sankcioniranje zaobilaženja i zatvaranje rupa u zakonu koje su ostale otvorene u 13 prethodnih paketa sankcija.

Pregovori oko tog paketa sankcija trajali su dugo jer su se Mađarska i Njemačka protivile sankcioniranju ruskog plina, pa je ovo kompromisni prijedlog koji je bio prihvatljiv svima.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije