16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

EU od 1. februara ograničava se validnost potvrda o vakcinaciji

Covid propusnica – foto EPA

U Evropskoj uniji (EU) ċe od 1. februara biti primjenjivana nova pravila koja se odnose na standardni period prihvatanja od devet mjeseci za EU digitalne sertifikate o vakcinaciji protiv korona virusa za putovanja unutar EU. U skladu sa novim pravilima, države članice EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji na period od 270 dana, od završetka primarne serije vakcinacije.

“Za vakcinu sa jednom dozom, to znači 270 dana od prve i jedine vakcine. Za vakcinu sa dvije doze, to znači 270 dana od druge vakcine ili, u skladu sa nacionalnom strategijom vakcinacije, prve i jedine vakcine nakon oporavka od virusa”, navodi se u saopštenju iz Evropske komisije (EK). Ističe se takođe da države članice ne bi trebalo da predviđaju drugačiji period prihvatanja za potrebe putovanja unutar Evropske unije.

Za treċu, takozvanu “booster” dozu vakcina za sada se ne primenjuje standardni period prihvatanja.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reinders izjavio je da od 1. februara postojati pravilo širom EU o tome koliko dugo potvrde o vakcinaciji za primarnu seriju moraju biti prihvaćene, kada se koriste u kontekstu prekograničnih putovanja.

“Ovo odražava slabljenje zaštite vakcine i naglašava važnost dobijanja dopunske vakcine. Uz podršku eksperata Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Evropske agencije za ljekove, Komisija će pažljivo pratiti da li su potrebna buduća prilagođavanja ovom pravilu. Ova pravila važe samo za potvrde o vakcinaciji koje se koriste u svrhu putovanja u EU”, kazao je komesar Reinders.

Iz EK objašnjavaju da države članice mogu da primenjuju različita pravila kada koriste EU digitalni COVID sertifikat u domaćem kontekstu, ali se pozivaju da se usklade sa periodom prihvatanja koji je postavljen na nivou EU.Inače, uredba EU o digitalnim COVID sertifikatima stupila je na snagu 1. jula 2021 godine. Mnoge države van EU su standardizovale potvrde o vakcinaciji sa EU.

Od zemalja Zapadnog Balkana, jedino Bosna i Hercegovina (BiH) i Kosovo, nemaju evropsko priznate potvrde.

Institucije Evropske unije krajem maja dogovorile su uvođenje takozvanih COVID-19 “pasoša”. Službeno nazvana “EU Digital COVID certifikat”, cilj potvrde je ublažavanje ograničenja putovanja među 27 zemalja članica tokom pandemije.

Najčitanije