13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Adriatic 42 kupuje plutajući dok za remont superjahti u Bijeloj

Bijela – Adriatic 42

Kompanija Adriatic 42 iz Tivta – novi koncesionar brodogradilišne luke u Bijeloj, objavila je danas kupovinu 180 metara dugog plutajućeg doka kojim će opremiti svoje buduće remontno brodogradilište za super i mega jahte u Boki Kotorskoj.

Iz te kompanije nisu saopštili kolika je vrijednost ove investicije, niti više detalja o svemu, osim da je graditelj doka kojeg su kupili, tursko brodogradilište Hat –San Shipyard iz Altinove.

„Plutajući dok je dugačak 180 metara, širok 37 metara i ima nosivost od 10.000 tona što mu omogućava da primi najveće jahte na svijetu. Konzorcijum Adriatic 42 ispunjava svoju obavezu prema Crnoj Gori obezbjeđujući ovu višemilionsku investiciju koja će omogućiti najviše standarde kvaliteta, inovativnosti i usluga u našim predstojećim aktivnostima“- prenijela je PR agencija izjavu izvršng direktora kompanije Adriatic 42, Pola Džona Greja.

Ova kompanija, kako se navodi, će od bivšeg brodogradilišta Bijela napraviti „destinaciju svjetske klase za usluge remonta, održavanja, popravke i servisiranja superjahti“, a očekuju da će radovi biti završeni u 2022.

Vlada Crne Gore dala je koncesiju od 30 godina na Brodogradilište Bijela. Koncesija je data konzorcijumu koji čine kompanija Drydocks World, dio DP World grupe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Adriatic Marinas – Porto Montenegro. Prema tom aranžmanu, koncesionar ima obavezu da u roku od tri godine od preuzimanja lokacije u Bijeloj, realizuje investicioni program u razvoj novih remontnih kapaciteta, vrijedan najmanje 20 miliona eura.

Dok – foto www.hat-san.com.tr

Dok koji je tivatska firma kupila u Turskoj je polovni i za vlastite protrebe ga je 2017. izgradilo brodogradilište Hat-San iz grada Altinova na obali Mramornog mora u sjeverozapadnoj Turskoj. Hat-San inače, ovakve plutajuće dokove tipa HS-10, kapaciteta dizanja 10.000 tona, gradi od 2014. i do sada ih je napravilo više za tursko i strana tržišta u Abu Dabiju i Danskoj. Dok koji dolazi u Bijelu opremljen je i sa dvije mobilne elektrohidraulične dizalice nosivosti po 10 tona. Ovakvi dokovi u Turskoj se inače, grade po projektnoj dokumentaciji koju je sertifikovao renomirani japanski registar brodova NKK (Nippon Kaiji Kyokai).

Ovaj dok biće prvo plovilo takve vrste koje dolazi u Crnu Goru nakon 1981. godine kada je bivše tivatsko vojno brodogradilište Arsenal, dobilo novosagrađeni plutajući dok kapaciteta 3.500 tona, a koji je za Tivćane tada napravljen u Trogiru.

Pored plutajućeg doka iz Turske, kompanija Adriatic 42 je za potrebe svog novog remontnog centra za super i mega jahte u Bijeloj, ugovorila i kupovinu potpuno novog travel-lifta (mobile boat hoist) koji iz mora na obalu radi remonta, može podići i na kraćikm relacijama unutar kruga brodogradilišta, transportovati brodove težine do 720 tona.

„Timovi kompanije Adriatic 42 u Bijeloj i Dubaiju rade na prikupljanju građevinskih dozvola da bi sve bilo spremno za dolazak plutajućeg doka u Crnu Goru do kraja aprila 2022.“- saopšteno je iz te kompanije.

Izvor:S.L.

Najčitanije