24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

EU od sutra prihvata COVID certifikate Turske, Sjeverne Makedonije i Ukrajine

digitalni covid sertifikat / ilustracija
Brisel

Evropska unija (EU) od petka će prihvatati COVID certifikate koje su izdale vlasti Turske, Sjeverne Makedonije i Ukrajine, objavila je u četvrtak Evropska komisija.

Ovo izvršno tijelo EU-a donijelo je odluke o ekvivalentnosti certifikata COVID-19 za ove tri zemlje zahvaljujući čemu će građani sa COVID certifikatima moći putovati u EU pod istim uslovima, kao i građani EU.

Isto tako građani EU će moći koristiti svoje certifikate pri ulasku u Tursku.

“Dok se zajedno borimo protiv pandemije, naši su partneri sastavni dio zajedničkog bezbjednog otvaranja”, izjavio je komesar za susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelyi i zaželio dobrodošlicu Turskoj, Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji u sistem digitalnih COVID certifikata.

U pitanju je dokument koji je dostupan na pametnom telefonu ili u papirnom formatu s QR kodom koji vlastima omogućuje da utvrde COVID status putnika.

Certifikat dokazuje da li je osoba primila sve preporučene doze vakcina koje je odobrila Evropska medicinske agencija (EMA), da li je imala negativan PCR test u posljednja 72 sata ili se oporavila od bolesti u posljednjih šest mjeseci.

Vakcine koja je odobrila EMA proizvodi su farmaceutskih kompanija Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac i Johnson & Johnson.

Praktično, zahvaljujući ovoj odluci turski, ukrajinski i makedonski državljani koji su primili obje doze vakcine Pfizer-BioNTech prije više od 14 dana, ili oni koji ranijim testovima na COVID-19 mogu dokazati da su se oporavili, mogu ući u EU bez daljnjih ograničenja.

Oni koji nisu vakcinisani moraju se testirati, a vakcinisani Sinovacom moraju provjeriti uslove za ulazak u državu odredišta.

Najčitanije