15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

EU osuđuje nečuveno oštru kaznu kritičara Kremlja

EU- Europski parlament Foto: Alexandros Michailidis / SHUTTERSTOCK

Evropska unija je u ponedjeljak snažno kritizirala rusku odluku o kažnjavanju kritičara Kremlja Vladimia Kara-Murze 25-godišnjom zatvorskom kaznom i pozvala Moskvu da odmah oslobodi sve koji su osuđeni iz političkih motiva.

“Današnja nečuveno oštra sudska odluka još jednom jasno pokazuje političku zlouporabu pravosuđa kako bi se izvršio pritisak na aktiviste, branitelje ljudskih prava i sve one koji se protive nelegitimnom agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u priopćenju.

Pozvao je Rusiju da “odmah i bezuvjetno oslobodi sve one koji su zatvoreni zbog politički motiviranih optužbi.”

“Također pozivamo Rusiju da ukine svoje represivne zakone, uključujući i one koji cenzuriraju istinite informacije o ruskom ratu protiv Ukrajine, i zakone o takozvanim ‘stranim agentima’ i ‘nepoželjnim organizacijama’ koji se koriste samo za ušutkivanje civilnog društva i neovisnih glasova”, rekao je Borrell.

Kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza u ponedjeljak je osuđen na 25 godina zatvora, najvišom takvom kaznom od početka ruske invazije na Ukrajinu pošto je proglašen krivim za izdaju i diskreditaciju ruske vojske.

Kara-Murza je 41-godišnji otac troje djece i bivši novinar s ruskom i britanskom putovnicom koji je proveo godine suprotstavljajući se politikama predsjednika Vladimira Putina te je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Borrell kaže da “suđenje” Kara-Murzi nije zadovoljilo međunarodne standarde poštenog i javnog suđenja pred nadležnim, nepristranim i neovisnim sudom i da sudske rasprave nisu bile dostupne promatračima.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije