16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

EU

Lideri država članica Evropske unije (EU) postigli su kasno u ponedjeljak dogovor o zabrani uvoza ruske nafte s izuzećem sirove nafte koja se naftovodom transportuje u Mađarsku, objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Veoma mi je drago da su se lideri uspjeli u principu složiti oko šestog paketa sankcija”, rekla je Ursula von der Leyen novinarima nakon prvog dana samita EU.

Prema zaključcima samita, čelnici EU-a složili su se “da će se šesti paket sankcija Rusiji odnositi na sirovu naftu, kao i naftne derivate koji se isporučuju iz Rusije u države članice, uz privremeni izuzetak za sirovu naftu koja se isporučuje naftovodom”.

Ona tvrdi da će se time do kraja godine smanjiti oko 90 posto uvoza ruske nafte.

Sporazum daje važan ustupak Mađarskoj, koja se protivi embargu na naftu, stoga je iz zabrane izuzet naftovod Družba.

U međuvremenu, Poljska i Njemačka, koje se snabdijevaju iz sjevernog kraka naftovoda Družba, obećale su da će “smanjiti rusku naftu do kraja godine”, kao što će druge učiniti s naftom iz mora, dodala je von der Leyen.

Kao dio šestog paketa sankcija, EU će također isključiti najveću rusku banku Sberbank iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, kao i zabraniti još tri ruska državna emitera u EU.

Von der Leyen je također potvrdila da su se lideri EU složili da dodijele devet milijardi eura makrofinansijske pomoći Ukrajini, uz finansijsku podršku drugih međunarodnih partnera.

U zaključku samita takođe se osuđuje ruska vojna agresija na Ukrajinu i poziva Rusija “da odmah prekine svoje neselektivne napade na civile i civilnu infrastrukturu i da odmah i bezuslovno povuče” svoje snage.

Najčitanije