31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

EU uvodi carine do 25 posto na kineska električna vozila

Električni automobil

Evropska komisija će danas obavijestiti proizvođače automobila da će privremeno primijeniti dodatne carine do 25% na uvezena kineska električna vozila od sljedećeg mjeseca, izvijestio je Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

Analitičari su rekli da očekuju carine između 10% i 25% na kineska električna vozila, potez koji će vjerojatno izazvati moguću odmazdu Pekinga. Europska komisija je rekla da kineska električna vozila dobivaju prekomjerne subvencije.

Ministarstva vanjskih poslova EU i Kine nisu odmah odgovorila na zahtjeve Reutersa za komentar.

SAD carine podigao na 100 posto

Manje od mjesec dana nakon što je SAD učetverostručio carine za kineska električna vozila na 100%, očekuje se da će Bruxelles postaviti gotovo sigurno niže carine za uvoz od kineskih proizvođača poput BYD-a i Geelyja, kao i zapadnih proizvođača poput Tesle koji izvoze automobile iz Kine u Europu.

BYD, Geely, SAIC i Tesla nisu odmah odgovorili na upite Reutersa o izvješću.

Nepoznato kako će Kina odgovoriti na carine

Ovaj potez dolazi dok se europski proizvođači automobila suočavaju s priljevom superjeftinih kineskih električnih vozila.

Kina je ukorila EU zbog istrage o subvencijama, pozvala na suradnju i lobirala kod pojedinih zemalja EU, ali nije u potpunosti objasnila kakav bi bio njen odgovor na carine.

Izvor:Index.hr

Najčitanije