35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kultni brod “Tijat” zaplovio u sretniju budućnost, postaje muzej

Tijat – Foto: Pomorac.hr

Prošle je godine Šibensko-kninska županija od Jadrolinije kupila legendarni brod Tijat. Nakon neizvjesne budućnosti ovaj veteran obnavlja se u šibenskom brodogradilištu. Kad dobije plovnu funkciju, kreće i druga faza projekta te obnova nakon koje će Tijat ploviti kao brod-muzej, piše HRT.

Sedam mjeseci na šibenskoj rivi skupljao je hrđu i strpljivo čekao. Prije četiri tjedna otegljen je do brodogradilišta u sretniju budućnost.

– Dobro da je otišao, a da me samo malo brine daljnja sudbina za to stvarno treba imati dobu ideju, dobar projekt i dobar zamah, a nisam sigurna da to ima, rekla je za HRT Šibenčanka Jordanka.

– Što god se napravilo od njega, to će i dalje biti staro 60 i koju godinu, nadovezao se Dario.

– Obnova će koštati sigurno jer je star i hrđav, ali nadamo se da će uspjeti, volimo svi taj brod, dodala je Ivana.

Izvučen je iz mora i detaljno pregledan.

– Nakon što smo izmjerili debljinu oplate shvatili smo da je brod u puno boljem stanju nego što je bilo očekivano, tako da smo naišli na dva krucijalna oštećenja – što ćemo naravno sanirati, kazala je asistentica voditelja projekta Ella Ilić.

I osposobiti za plutanje jer pripremaju brod za pregled registra. Ako dobije zeleno svjetlo – slijedi potpuna obnova.

– Bit će potrebno u sklopu rekonstrukcije raditi neke izmjene i podebljanja, ali generalno – mislim za ovu namjenu za koju je predviđen da jako dobre temelje ima, pojasnio je direktor brodogradilišta Roko Vuletić.

Očuvanje izvornog oblika

Sačuvat će izvorni oblik, no natpis Jadrolinija i Rijeka – s Tijata se brišu.

– Sredstva su osigurana za potpunu reparaciju iz fonda za otočni razvoj. Imamo tamo milijun i 200 tisuća eura pripremljenih, rekao je šibensko-kninski župan Marko Jelić.

Dobio je Tijat i prvog člana posade. Novi zapovjednik već se o njemu s veseljem brine.

– Možda se neki pitaju što radi zapovjednik broda na kraju, ali brod nije samo za plovljenje, treba brod dovesti u plovno stanje. I kad se sve to završi, dobit ćemo jedan povijesni brod kakav u Hrvatskoj nije bio u zadnjih 100 godina, ustvrdio je zapovjednik Tijata Saša Jurat.

Zaploviti bi trebao do kraja sljedeće godine. Do tada njegovu ostavštinu mnogi oživljavaju uspomenama – dok ne stvore nove na prvom plovećem muzeju.

Autor: Ana Štrelov/B.B.B./Regionalni dnevnik/HRT

Najčitanije