16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Evo što Vas očekuje na prvoj izložbi “Zaboravljena Dalmacija 1.”

Zaboravljena Dalmacija

Izložba ˝Zaboravljena Dalmacija 1.˝ logični je nastavak rada Igora Goleša, autora istoimenih monografija, na promociji autentičnih vizura Dalmacije s kraja 19. stoljeća do 1960. Njegova Zaboravljena Dalmacija je ona sa starih razglednica, fotografija i starih dokumenta kao nijemih svjedoka jednog vremena, oni i podsjećaju na jednostavnost života u eri kada je tako malo trebalo za sreću, a ljudi su živjeli skromno, njegujući kult obitelji i tradicijske vrijednosti; sve ono što danas kopni pred naletima suvremene ere, pritom postavljajući pitanje i nama samima koliko uistinu radimo na očuvanju našeg identiteta.

Osnovni postav izložbe čini 25 reproduciranih starih fotografija velikog formata, s različitih lokacija širom Dalmacije, a na ovoj splitskoj izložbi autor je u suradnji s kolegama kolekcionarima proširio osnovni postav pružajući posjetiteljima priliku vidjeti nevjerovatne dokumente vezane za dalmatinsku povijest iz 19. st i 20 st., kao i niz drugih originalnih fotografija i razglednica iz tog vremena.

Neki od najzanimljivijih eksponata koji se mogu vidjeti na izložbi su Inventarna knjiga jedrenjaka Zabulon iz 1878., smrtna presuda Hajduku Kutlaći u Zadru iz 1844., proglas o otvaranju cesta i konačišta u Dalmatinskoj zagori iz 1807., kapetanska diploma Nikole Župe iz 1838., Riegerova mapa Jadrana iz 1860., fotografija laboratorija za navrtanje vinove loze u Zavali na Hvaru iz 1909., razglednice Metkovića koje prikazuju prolaz posmrtnih ostataka Franza Ferdinanda i Sofie Chotek, razglednice s obljetnice proslave 300.godišnjice Svetog Križa u Vrboskoj, etikete dalmatinskih vina s početka 20. stoljeća, fotografije kapetana dalmatinaca iz perioda 1861/1863., album s fotografijama Splita iz 1889. i mnogi drugi.

Izložba u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu će biti otvorena od 01. decembra u 12:00 sati, a trajat će dva mjeseca. Nemojte propustiti pogledati ove raritete naše povijesti.

Intervju s Igorom Golešom možete pročitati na sljedećem linku: “Zaboravljena Dalmacija puno je više od zbirke starih razglednica! Igor Goleš otkrio nam je gdje je pronašao najzanimljivije pomorske dokumente”

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije