20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropska komisija predložila status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju

EU UkraijnaFoto: Frank Rumpenhorst/dpa

Evropska komisija predložila je u petak da Ukrajina i Moldavija dobiju zvaničan status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ukrajina i njoj susedna Moldavija tako preskaču prvu prepreku na putu u EU, ali im preostaje još mnogo.

Evropska komisija je svojom odlukom postavila osnov za moguću podršku država članica EU, čiji lideri o statusu kandidata za dve zemlje treba da razgovaraju na samitu u Briselu krajem sledeće nedelje.

Ukrajina, koja ima oko 40 miliona stanovnika, zahtev za članstvo u EU je podnela pre oko tri i po meseca, ubrzo po početku ruske agresije. Odmah za njom članstvo su zatražile i Moldavija i Gruzija. Moldavija ima oko 2,6 miliona stanovnika, a Gruzija 3,7 miliona.

Evropska komisija je istakla da će dalji napredak Ukrajine i Moldavije na evropskom putu da bude vezan za konkretne uslove. U obe države reč je i o nedostacima u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Gruzija prema mišljenju Komisije status kandidata treba da dobije tek pošto ispuni određene obaveze. Ta zemlja, kao i Bosna i Hercegovina i Kosovo, ostaju samo mogući kandidati za članstvo.

Kada je reč o podršci država EU, stavovi pojedinih vlada se za sada potpuno razilaze.

Tako zemlje poput Portugala i Holandije dodelu statusa kandidata smatraju preuranjenom i čistom simbolikom, rekli su diplomatski izvori.

Dodatni argument skeptika je da je Evropska unija sa svojim sistemom odlučivanja konsenzusom, na primer u spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima, već sada troma. Oni zahtevaju da se prvo sprovedu unutrašnje reforme, a tek onda otvore vrata za nove članove.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) su u četvrtak u Kijevu podržali želju Ukrajine da bude kandidat.

Oni, doduše, insistiraju i da status kandidata ne određuje odluku o članstvu, i da ne podrazumeva bilo kakav rok. Na primer, Turska je kandidat za članstvo još od 1999.

Izvor:dpa
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije