7 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropska komisija traži da građani štede energiju

Predsjednica EK Ursula Von der Layen

Berlin (dpa) – Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Lajen (von der Leyen) pozvala je stanovništvo Evropske unije da štedi energiju i istakla da svaki pojedinac može da doprinese smanjenju zavisnosti Evrope od gasa, nafte i uglja iz Rusije.Ka većoj energetskoj samostalnosti EU vodiće i programi štednje energije u privredi, nove rute snabdevanja energentima i ekspanzija obnovljivih izvora, rekla je u sredu za jutarnji program ZDF.

Kombinacijom svega toga “možemo mnogo brže da se osamostalimo od ruskog gasa,” rekla je predsednica Evropske komisije.

EU za sada, ponovila je, treba da nastavi da uvozi energente iz Rusije, bez obzira na rat u Ukrajini i embargo Sjedinjenih Država na rusku naftu.

Sankcije Moskvi su zapadni saveznici međusobno koordinirali, a Americi je lakše nego EU da se odrekne ruskog gasa, rekla je Ursula fon der Lajen.

“Moramo uvek da pazimo da cene nafte ne eskaliraju, da ne rastu previše, jer to će ponovo da nas oslabi.” Cilj je, objasnila je, da sankcije imaju najveći mogući učinak na ruskog predsednika Vladimira Putina, “ali da za nas ne bude štete.”

Kada je reč o izbeglicama iz Ukrajine, a zemlju je napustilo već dva miliona ljudi, Fon der Lajenova je rekla da je to verovatno samo početak. “Primićemo još mnogo više ljudi.”

Ona je pohvalila svih 27 država članica EU koje su spremne da za Ukrajince otvore vrata, a pre svega Poljsku, Mađarsku, Rumuniju i Slovačku koje su do sada primile najviše izbeglica.

Izbeglice iz Ukrajine u EU dobijaju pravo boravka, pristup tržištu rada i zdravstvenoj zaštiti, a deca mogu da idu u školu, naglasila je predsednica Evropske komisije.

Najčitanije