15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Expeditio objavio pet knjiga iz edicije “Kulturne rute Crne Gore”

Publikacija i mapa – Expeditio

NVO Expeditio je objavio 5 knjiga iz edicije “Kulturne rute Crne Gore” u okviru projekta “PUTEVIMA BAŠTINE – potencijali kulturne baštine za kreiranje kulturnih ruta Crne Gore”. Za više informacija posjetite shop.expeditio.org

U okviru ove ponude dobijate sljedećih 5 knjiga:

Medieval Towns of Montenegro
Godinje – Exceptional Rural Heritage of Skadar Lake
Perast – The Outstanding Boka Kotorska
Palaces of Boka Kotorska
Spomenici II svjetskog rata u Crnoj Gori

+ POKLONI

Uz paket od 5 knjiga, dobijate i 2 poklona:
1. Knjigu “Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora na Listi svjetske baštine UNESCO-a”
2. Mapu Zaštićenog područja

Expeditio

EXPEDITIO je nevladina organizacija čija je misija podsticanje održivog prostornog razvoja u Crnoj Gori i regionu Jugoistočne Evrope kroz djelovanje u oblasti održive arhitekture, kulturnog nasljeđa, planiranja prostora, kao i kroz aktivnosti koje doprinose ukupnom razvoju civilnog društva. EXPEDITIO je osnovan 1997. godine.

Odobren projekat: “Istraživanje: Organizacije u oblasti kulturne baštine u Crnoj Gori”

Na osnovu Odluke o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama na osnovu Javnog konkursa „Razvijajmo kulturne navike!“ Expeditiu su odobrena sredstva za realizaciju projekta “Istraživanje: Organizacije u oblasti kulturne baštine u Crnoj Gori / analiza stanja, potreba i uslova za razvoj”.

Sažetak projekta

Istraživanja i analize su preduslov za kreiranje budućih politika, strategija, mjera i aktivnosti u jednom sektoru. Sveobuhvatno istraživanje organizacija koje se bave kulturnom baštinom, koje podrazumijeva analizu njihovih potreba, problema sa kojim se suočavaju i kapacita kojima raspolažu, trenutno ne postoji u Crnoj Gori

Pod “organizacijama” u sektoru kulturne baštine, podrazumijevamo:

  • domaće i strane nevladine organizacije u Crnoj Gori
  • domaće i strane fondacije
  • ostale tipove organizacija koje budu prepoznate (neformalne grupe građana i dr.)

Projekat Organizacije u oblasti kulturne baštine u Crnoj Gori direktno doprinosi ostvarenju strateškog cilja “Unapređenje djelatnosti kulture – Strateško planiranje u kulturi (istraživački projekti)” sprovođenjem Istraživanja o organizacijama koje djeluju u oblasti baštine.

Sagledavanje organizacija koje djeluju u sektoru kulturne baštine do sada nije bilo tretirano u dovoljnoj mjeri, te će njihovo temeljno istraživanje doprinijeti budućim aktivnostima javnog, privatnog i civilnog sektora na polju kulturne baštine i njenih segmenata (nepokretna, pokretna i nematerijalna baština).

Dužina trajanja projekta: 12 mjeseci. Odobreni budžet: 13.028,00 €

Odluku je donijela Komisija Ministarstva kulture za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2020. godini u oblastima umjetnosti i kulture.

Najčitanije