8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Budućnost kotorskog kruzing turizma – anketa

Kotor održivi kruzing turizam- foto Boka News

Zbog epidemiološke situacije izazvane virusom covid – 19 koja još uvijek ima zabrinjavajuće razmjere, kao i usporenog protokola vakcinacije stanovništva, predstojeća turistička sezona u Crnoj Gori puna je neizvjesnosti.

To se intenzivnije osjeća u Kotoru kao svjetski poznatoj kruzing destinaciji.

Iako se tokom 2020. godine najavljivalo da se očekuje brzi povratak kruzera u Kotor, kao i u cijelom svijetu, to se ipak nije dogodilo. Kada bi se to moglo desiti, u kom broju i sa kojim kapacitetom brodova, za sada ostaje potpuna nepoznanica.

Za razumjeti je sve zaposlene u turizmu, kao i one čija je zarada direktno povezana sa brojem gostiju, što prizivaju povratak kruzera i rekordni uspjeh masovnog turizma iz 2019. godine.

U Kotor je te godine kruzerima stiglo preko 650.000 putnika. Prema statistici, njihova prosječna dnevna potrošnja iznosila je 40-50 eura, pa se taj promet procjenjuje na ukupno 25-30 miliona eura godišnje. Neke procjene idu i do 50 miliona, kada se sabere indirektan prihod.

Suprotno ovakvim očekivanjima, prethodnih godina su najavljivane promjene u Strategiji održivog kruzing turizma u Kotoru i često se postavljalo pitanje održivosti ovog vida turizma u ekološkom, socijalnom, infrastrukturnom i kulturnom smislu.

Čula su se mišljenja da smo i dalje fokusirani samo na brojeve posjeta i noćenja, na masovni turizam, umjesto na unapređenje kvaliteta ponude i nove održive strategije koja bi bila u skladu sa potrebama „normalnog“ života domaćih ljudi. Za početak, trebalo bi barem napraviti razliku između kruzera koji dovoze do hiljadu putnika i mnogo su prihvatljiviji od onih sa preko tri-četiri hiljade turista. Drugim riječima, trebalo bi podići kvalitet usluga, odnosno dodatnu vrijednost, iako to nije moguće uraditi preko noći.

Grad Kotor mora početi više da brine o svojoj održivosti koja je definitivno ugrožena ako se dozvole masovne turističke posjete uslovljavaju velike gužve i opterećenje infrastrukturnih sistema, što se događalo ranijih godina.

U želji da vas podstaknemo na razmišljanje, čujemo vaše prijedloge povodom Strategije održivog razvoja kruzing turizma u Kotoru, odnosno, održivosti u ekološkom, infrastrukturnom i socioškom smislu, za nastupajući period i skoru budućnost, pripremili smo anketu koja će nam pomoći u temeljnijem sagledavanju ove problematike.

Povratak održivog kruzing turizma u budućnost Kotora, sve nas poziva da razmišljamo kako o ekonomskoj dobiti, tako i o kvalitetu življenja…

Najčitanije