14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival Green culture u Boki

Foto – Green Culture

Herceg Novi i NVO Sinergija će 7. juna biti domaćini uvodnog dana eko festivala ”Green culture”.

Ova manifestacija, koju je ustanovila NVO Krug u kooperaciji sa crnogorskim, ali i evropskim eko organizacijama, promoviše održivost, pokrivajući naizged raznorodne teme – umjetnost, biznis, nauku i filozofiju, ali i ugostiteljstvo i graditeljstvo, koje spaja nužan zeleni pristup.

Hercegnovski dio festivala činiće predavanje Ramba Amadeusa o solarnom  retro jedrenjaku – 100 godina starom plovilu čiju restauraciju finansira kroz veoma uspješnu crowdfunding kampanju, postigavši pritom i visoku medijsku vidljivost za pitanje zelene tehnologije. Osim Ramba, gost prvog dana festivala biće i Robin Gelatelly-Smith, Britanac koji već 15 godina živi u Crnoj Gori i bavi se renoviranjem i gradnjom kamenih kuća, poštujući tradicionalne tehnike.

NVO Sinergija koja će pomoći organizaciju uvodnog dijela manifestacije Green culture i sama se bavi održivim pristupom u gradnji i restauraciji.

”Mi smo lokalni partner u organizaciji ovog festivala. Sa NVO Krug smo se u ovoj priči našli, jer imamo sličan stav o održivosti – upravo njega forsiramo i na festivalu koji organizujemo na Španjoli. Naše tvrđave su nekad bile samoodržive i cilj nam je da u svim budućim revitalizacijama i prenamjenama, bilo u sklopu elitnih turističkih kompleksa ili bazičnih objekata, to ostane tako” – kaže Vuk Čvoro, direktor NVO Sinergija.

On objašnjava da je cilj Green culture festivala podizanje ekološke svijesti  Crnoj Gori, kao proklamovanoj ekološkoj državi, ali i stavljanje ekološkog pristupa u svakodnevne kontekste.

Flora Art

”Zadovoljstvo nam je da se upoznamo sa ljudima iz Evrope i svijeta koji se bave održivim tehnologijama. Pored toga, posljednjeg dana Green culture-a, na Adi Bojani, prezentovaćemo svoj rad i festival na Španjoli. Od materijala koji zateknemo na lokaciji napravićemo štand, planiramo i bushcraft intervenciju – preživljavaćemo sa onim što pronađemo na adi, s tim da donosimo naš sound sistem” – kaže Vuk.

U veoma gustom petodnevnom rasporedu i pokrivajući lokacije duž crnogorske obale, ali i Cetinje, Nikšić i Podgoricu, Green culture će donije predavanje, diskusije, prezentacije i izložbe uz veoma zanimljive goste – stručnjake za zelenu gradnju, naučnike iz institucija kao što je CERN, London School of economics, umjetnike, stručnjake za preživljavanje u divljini, ugostitelje i grafiti artiste.

Muzičke i likovne radionice i filozofske tribine ravnopravan su dio programa sa predavanjima o gradnji, tehnologiji i gastronomiji, ali i programom za djecu i predstavljanjem održivog italijanskog eko-sela Damanhur.

Upravo to i jeste poenta festivala – ekologija i održivost su okvir za svakodnevni život.

Organizator festivala, NVO KRUG, okuplja izvanrednu grupu istomišljenika iz cijele Evrope. Sarađivao je sa renomiranim institucijama (Imperial College, British Council, Royal College of Art, Cass Business School), brojnim unverzitetima, ambasadama i organizacijama poput Fondacije Princ Nikola Petrović Njegoš i vodećim svjetskim inicijativama iz oblasti kulture i održivog razvoja kao što je Julie’s Bicycles.

Cjelokupan program festivala pogledajte na sajtu Green Culture

Najčitanije