7 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival svjetlosti obasjao ljepotom umjetnosti Stari grad Kotor

Zasjali palaci na Trgu od oružja- Foto M.D.P

Raskoš likovnog stvaralaštva na fasadama palaca


Zasjali su kotorski palaci na Trgu od oružja, kroz iluminaciju moderne tehnologije, oslikani djelima 26 umjetnika/ca iz Sjeverne Makedonije, Japana, Italije, Rusije, Turske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a na radost i zadovoljstvo kako fureštih, tako i domaćih, koji su stajali ili sjedeli i uživali u pokretnim slikama na kamenim fasadama (Palac Bjeladinovića i drugi), koje su uz muziku projektovane sa balkona Providurove palače (Hotel “Kataro”).

Tokom prve večeri u petak, 23. juna samostalnim audio-vizuelnim “izložbama” predstavili su se  akademski likovni umjetnici Dijana Lazović, Dragana Ognjenović, Đorđije Vujičić, Eleonora Apollonio Kocka, Ivan Đurišić, Ivana Bukovac, Jelena Božović, Jelena Vušurović, Katarina Pavlović, Katsuhiko Azuma, Ana Bulatović, Branko Mrdak i Daliborka Kordić, a večeras, druge večeri, u subotu, 24. juna, predstavljaju se i Lana Bokan, Maja Obradović, Mikhail Zviagin, Milan Bajić, Milanka Mirković, Milenko Premović, Ružica Rebronja, Savina Ražnatović, Savo Rupić, Tanja Đokić, Trajche Chtamov, Vladan Ranđelović i Zoran Arsovski.  Sve projekcije – vizuelene prezentacije se prikazuju po tri puta, čime je široj publici data prilika da uživa u umjetnosti u dužim vremenskim intervalima.

Zasjali palaci na Trgu od oružja- Foto M.D.P

Reakcijama publike i dostignućima ovog šestog izdanja Festivala svjetlosti zadovoljni su i organizatori, poslenici u Gradskoj galeriji Kotora, a naročito  istoričarka umjetnosti Tatjana Kriještorac, koja je prije šest godina, po uzoru na svjetske metropole, osmislila ovu manifestaciju, kakvu zaslužuje i UNESKO-v Stari grad Kotor. Ideja traje mnogo duže od Festivala, trebalo je da se steknu uslovi za realizaciju, alit ek je ove godine dostigao kvalitet i fascinantan spektakl, kakav su na početku priželjkivali.

-Večeras konačno Festival svjetlosti u Kotoru gledamo u željenom obliku i obimu koje smo željeli od početka- nisu klasične projekcije, kakve smo imali prilike da gledamo prethodnih pet godina, već mapiranje fasada. Tri fasade su mapirane i prosto je likovna umjetnost potpuno zaokupila glavni trg u Kotoru. Vidimo po reakciji publike da je ovo oblik koji je trabalo da se desi od prve godine, ali za to nije bilo uslova, do sada. Trebalo je naći kvalitetnu tehniku, ono što smo imali u ponudi bilo je basnoslovno skupo, a sad smo našli i cijenu koja nam odgovara i kvalitet – pezentacije je odradio tim “3DMedia” iz Trebinja, a za tehničko izvođenje su zaduženi djelatnici “Master Media” iz Čapljine, Bosne i Hercegovine. Ponosni smo što se tokom dvije večeri, među njih 26-oro, predstavlja i petoro akademskih umjetnika iz Kotora, kazala je Tatjana Kriještorac za Boka news, ne krijući svoje oduševljenje spektaklom.

Zasjali palaci na Trgu od oružja- Foto M.D.P

Ovaj spektakl je osmišljen kao niz svojevrsnih likovnih izložbi na otvorenom, sa idejom da se iskoristi izvanredna i neponovljiva scenografija Kotora za promovisanje, afirmaciju i popularizaciju likovne umjetnosti. Festival podrazumjeva samostalne audio-vizuelne prezentacije  akademskih likovnih umjetnika, koje će se projektovati na fasade zgrada  Starog grada.

I ovo, šesto izdanje Festivala svjetlosti održava se u organizaciji Kulturnog centra “Nikola Đurković” – Gradske galerije Kotor.

/Tekst i foto: M.D.Popović/

Najčitanije