20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Festivala Poezika u Kotoru

POEZIKA PLAKAT

Zahvaljujući saradnji  Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Kotor i Kulturnog centra Novog Sada, deveto izdanje festivala Poezika održaće se u Kotoru,  na Pjaci od Kina 22. i 23. juna 2018.g. Ulaz je slobodan.

Publici Kotora predstaviće se  trenutno najaktuelniji i najintrigantniji  kantautori, kantautorke i pjesnici iz regiona – Sara Renar, Kralj Čačka, Dimitrije Dimitrijević i Marko Tomaš.

Festival će početi 22. juna 2018.g u 21h pjesničkom večeri Marka Tomaša.

Marko Tomaš je rođen u Ljubljani. Živio je u Sarajevu, Splitu, Somboru, Zagrebu. Jedan od najpoznatijih, najčitanijih i najvoljenijih mlađih pjesnika na prostoru bivše Jugoslavije. Kao kvintesencijalni Jugosloven kome je nemoguće s pouzdanošću utvrditi porijeklo kao ni etničku pripadnost, trenutno živi u  Mostaru i piše poeziju,  a  ujedno se bavi i publicistikom. Povremeno stvara I prozu.  Objavio je samostalne  i zajedničke zbirke pjesama i kratka prozna dijela. Njegov doprinos novinarstvu je izuzetno značajan. Jedan je od pokretača i urednika časopisa „Kolaps”. Svoje novinske tekstove je objavljivao u „BH Danima”, „Glasu Istre” i listu „Feral Tribune. Nazivi zbirki pjesama nam ukazuju na inovativnost i lucidnost, a izbor novina za koje piše na smjelost i slobodoumnost.

Pjesme su mu prevođene na italijanski, poljski, njemački i engleski jezik.

Autor je više knjiga poezije poput „Mama, ja sam uspješan” (2004), „Marko Tomaš i druge pjesme” (2007), „Zbogom fašisti” (2009), „Ponoćni razgovori”, s Mehmedom Begićem (2012), „Bulevar narodne revolucije” (2013), „Crni molitvenik” (2015), „Odrastanje melanholije” (2014),  „Regata papirnihbrodova”(2016).

Napisao je biografiju poznatog fudbalskog trenera Ivice Osima, koja je naročito popularna  u Japanu.

Poslijednja zbirka “Trideset deveti maj” objavljena mu je u izdavačkoj  kući LOM u Beogradu krajem  maja 2018. i premijerno će biti predstavljena u Crnoj Gori na Festivalu Poezika u Kotoru.

Iste večeri kotorskoj publici će se predstaviti Sonja Segić – Fea, kantautorka iz Novog Sada, članica poznatog regionalnog kolektiva umjetnika “Novi Odmetnici”. koja je dobila specijalnu nagradu na regionalnom konkursu festivala Poezika 2018.

Na koncertu će joj se pridružiti kotoranka Isidora Milivojević, doktorka francuske književnosti.

Prvi dan festivala  Poezika obilježiče i  nastup Nenada Marića, poznatijeg  kao Kralj Čačka.

Kralj Čačka već godinama pomjera granice muzičkog izraza na ovim prostorima. Važi za jednu od najvećih undergraund atrakcija u Beogradu, a o njemu se govori s dubokim poštovanjem i na regionalnoj muzičkoj sceni.

Drugog dana festivala, u subotu 23.juna 2018.g. od 21h biće prikazan film „Zašto je Dragan napravio orkestar” mladog reditelja Nikole Spasića koji je svoju svijetsku premijeru imao na 11. međunarodnom festivalu “Miradas dok” održanom na Tenerifama i zapažen je na brojnim drugim festivalima u regionu i šire.

Nakon projekcije, od 22 sata nastupiće Dimitrije Dimitrijević i Sara Renar, od 23h.

Dimitrije Dimitrijević tj Dimitrije Simović, jedan je od članova grupe “Igralom”, pod kojim je ozvaničen njegov kantautorski projekat. Njegov prvi EP  “Južno”  zabilježen je septembra 2017.  u Zagrebu u “Studiju Moskau“.

“Ponestaće” je drugi Dimitrijevićev EP, snimljen na istom mjestu kao i prvi, samo par mjeseci kasnije.

Novinarka Dragana Erjavšek, koja sa velikom pažnjom prati muzičku scenu regiona u recenciji njegova dva EP albuma za Stereo.Art magazin napisala je: “Dimitrije Dimitrijević”  je  pjesnik kakvog oduvijek želimo u muzici, spretan s riječima, onaj koji prepoznaje velike momente u sitnim gestovima i sijenkama koje se slivaju i nestaju, i od toga pravi slike koje se indiskretno uguraju u sjećanja kao da su naša.”

Njegov talenat zapažen je već nakon prvog EP izdanja i dobija brojne pozive i nastupa širom regiona . Muzičko kreativnu saradnju ostvario je sa Sarom Renar i ove godine izazvali su veliku pažnju svojim zajedničkim regionalnim nastupima.

Regionalna zvijezda Sara Renar  do sada je objavila tri studijska albuma: “Djeca”, “Jesen” i “Tišina”, kao i konceptualno uživo odsvirano studijsko ostvarenje “Gdje povlačiš crtu”. Osvojila je prestižnu nagradu Porin, 2015. za EP “Jesen”.

Njen treći studijski album pod imenom “Tišina” je proglašen izdanjem godine u brojnim medijima i nominovan je za nagradu Impala.

Sara je postala ljubimica publike, ali je i jako cijenjena u krugu kolega koji je često pozivaju kao posebnu gošću na svojim koncertima, poput Darka Rundeka i Zorana Predina.

Festival Poezika tokom šest godina promoviše autentične autore iz regiona kojima su podjednako važni i muzika i stihovi. Festival promoviše interkulturalni dijalog i ukazuje koliko saradnja putem umjetnosti otvara vrata boljoj saradnji u svim sferama. Festival je tokom godina ostvario uspješnu saradnju sa festivalima i institucijama u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji  i Njemačkoj.

Najčitanije