12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Financial Times svrstao zagrebački advent među najbolje svjetske božićne sajmove

Advent u Zagrebu 2023.

Ugledni britanski Financial Times svrstao je Advent Zagreb 2023. među najbolje svjetske božićne sajmove.

“Zagreb svoje božićne aktivnosti ne ograničava samo na jedno mjesto – adventsko ozračje obuzme cijeli grad, a čini se da je svaki kutak posvećen predbožićnoj radosti”, piše Financial Times.

“Tradicionalne delicije poput fritula i sarme mogu se kušati među svjetlucavim božićnim ukrasima u parku Zrinjevac i na Trgu bana Jelačića, dok se glazbeni nastupi odvijaju u Caffeu Matoš i sa zagrebačkih balkona. Vrhunac je fuliranje, a tu su i DJ-evi i ulična hrana na Strossmayerovom trgu, gdje najbolji gradski kuhari pripremaju tradicionalna istarska jela. Sajam traje od 2. decembra do 7. januara”, piše Financial Times.

Ta ugledna britanska poslovna novina Advent Zagreb smjestila je uz bok sajmovima u estonskom Tallinu, engelskom Bathu, francuskom Montbéliardu, američkim San Franciscu i Chicagu, danskom Kopenhagenu te Beču i Sigapuru.

To su, uz Zagreb, najbolji svjetski božićni sajmovi u izboru Financial Timesa.

Advent Zagreb 2023, kako je službeno ime sajma, otvoren je u subotu 2. decembra paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića.

Advent u Zagrebu 2023.

Tada je otvorena i većina lokacija Adventa, osim nekoliko koje kreću kasnije, poput programa Veliki, veliki Božić na Svačićevom trgu koji će startati 9. prosinca, Bal na Mažurancu od 15. decembra, a Ledena bajka u Ribnjaku od 16. decembra.

Predviđeno je održavanje oko sto raznih koncerata, pa će tako prvi puta nastupiti australski zborovi, obilježit će se i 50 godina Dvorane Vatroslav Lisinski, bit će i koncerata na Gornjem gradu.

Poseban štih dat će koncerti s božićnih balkona, zagrebačke adventske razglednice, nastupi Zagrebačkog komornog orkestra, Zagrebačkih solista i drugih.

Od ostalih kulturnih događanja, tu si Advent u divljem srcu grada, Obrtnički Advent, Najkraći dan – ciklus kratkog filma, zatim flash mob u tramvaju, Advent u Etnografskom muzeju i izložba Slatki sveci.

Advent će kao i svake godine pridonijeti i jačanju turističkog prometa u Zagrebu.

Izvor:Hina

Najčitanije