21 C
Kotor

Slušaj online radio

Finska od ponoći zatvara sve granične prijelaze s Rusijom

Finska granična policija i migranti kod mjesta Salla
Foto: Jussi Nukari / Reuters

Finska od ponoći zatvara sve granične prijelaze s Rusijom. Otvoren će ostati samo najsjeverniji prijelaz koji se nalazi blizu arktičkog kruga. Finska vlada kaže da to čini zbog velikog broja tražitelja azila koji bez dokumenata pokušavaju prijeći granicu i optužuje Rusiju da ih namjerno usmjerava. U pomoć Finskoj sljedećeg tjedna stiže 50 čuvara granice europske agencije Frontex.

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) u četvrtak je priopćila da će sljedeći tjedan u Finsku poslati određeni broj svojih časnika nakon što je ta zemlja odlučna ograničiti broj tražitelja azila koji stižu preko Rusije, a s istim problemom suočava se i Estonija. Helsinki optužuje Moskvu da je u posljednja dva tjedna dovela na finsku granicu oko 700 migranata, većinom iz Jemena, Afganistana, Kenije, Maroka, Pakistana, Somalije i Sirije.

Kremlj odbacuje optužbe službenog Helsinkija. Članica NATO-a Finska s Rusijom dijeli granicu od 1340 km, koja također služi kao vanjska granica Europske unije. U srijedu je ta nordijska zemlja objavila da će zatvoriti sve granične prijelaze osim najsjevernijeg pa će tako od petka otvorena ostati jedino zabačena arktička ruta.

Frontex će u Finskoj rasporediti 50 graničara

Ta će mjera biti na snazi mjesec dana. Kako je najavljeno, Frontex će u Finskoj rasporediti 50 graničara i ostalog osoblja te opremu, uključujući i patrolna vozila. Prva skupina pripadnika Frontexa stiže u Finsku 29. novembra, a među njima su stručnjaci za nadzor, prevoditelji i stručnjaci za provjeru dokumenata.

Finska je prošle godine donijela zakon koji dopušta njezinim graničnim vlastima da iznimno prestanu primati zahtjeve za azil na određenim prijelazima u slučaju da je nordijska zemlja postala meta masovne imigracije koju je orkestrirala neka druga država. Finski ministar unutarnjih poslova Mari Rantanen rekao je da će pojačati mjere provjere na granici, uključujući registraciju migranata, uspostavu centara za prikupljanje fotografija i otisaka prstiju te ostalih identifikacijskih informacija.

Estonija zatvara granične prijelaze?

I estonsko ministarstvo unutarnjih poslova optužilo je Rusiju za hibridnu napadačku operaciju kako bi na granici te baltičke države gomilala migrante u cilju potkopavanja državne sigurnosti i uznemiravanja stanovništva. Oko 30 migranata, uglavnom iz Somalije i Sirije, pokušalo je posljednjih dana ući iz Rusije u Estoniju, no ministarstvo tvrdi da nitko nije zatražio azil i da su svi vraćeni natrag.

Estonija je priopćila da neće prezati od zatvaranja graničnih prijelaza ako migrantski pritisak iz Rusije eskalira. Ministar Lauri Laanemets rekao je da postoje brojni pokazatelji da su u operaciju dovođenja migranata uključeni ruski pogranični dužnosnici i neke agencije.

– Iskreno govoreći, ovaj migrantski pritisak na istočnu granicu EU-a je hibridna napadačka operacija, rekao je ministar. Laanemets kaže da se migranti pojavljuju na estonskim graničnim prijelazima na orkestrirani način, u grupama od 7 do 11 ljudi, a ruski graničari snimaju kako ih estonski graničari vraćaju. Te se snimke ubrzo zatim objave u ruskim medijima. Situacija, rekao je ministar, podsjeća na scenarij kada su Litva i Latvija bile na udaru ilegalnih migranata koji su pristizali preko Bjelorusije.

Bjelorusija, kao i Rusija, opovrgavala je te optužbe.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije