21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Formiranje održivih pomorskih veza

sa konferencije

Završna radionica na projektu pod nazivom „Partnerstvo za proučavanje i studiranje novih ruta i transnacionalnih pomorskih puteva” (PORTS), Interreg-IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora 2014–2020. programa, održana je u ponedjeljak 30. novembra u organizaciji Pomorskog fakulteta u Kotoru. Radionica je putem Zoom aplikacije okupila preko 70 učesnika, studenata, specijalizanata, profesora i privrednih subjekata koji su imali priliku da čuju i vide izlazne rezultate projekta i iskustva koje je radni tim projekta sa Univerziteta Crne Gore stekao tokom trogodišnje saradnje sa kolegama iz Italije i Albanije.

– Ovaj program je usmjeren ka jačanju prekogranične saradnje i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, pametnom upravljanju prirodnim i kulturnim nasleđem za eksploataciju prekograničnog održivog turizma i teritorijalnu atraktivnost programskog područja, zaštiti životne sredine, upravljanju rizikom i strategijama redukovane emisije ugljen-dioksida i povećanju prekogranične dostupnosti, promovisanje usluga održivog transporta i poboljšanje javne infrastrukture – istakao je prof. dr Špiro Ivošević, dekan Pomorskog fakulteta.

Pomorski fakultet Kotor

Ulogu pridruženog partnera iz Crne Gore na projektu imala je AD Luka Kotor, čiji su članovi (doc. dr Pavle Popović i Maja Danilović) učestvovali u istraživanju mogućnosti za stvaranje putničkog linijskog servisa sa lukama Taranto u Italiji i Drač u Albaniji. Istaknuta je uloga putničke Luke Kotor i njen značaj na pomorskoj mapi kružnih putovanja morem, gdje zauzima treće mjesto po ostvarenom prometu o brodova u Jadranskom moru, nakon Venecije i Dubrovnika. Viši istraživač na projektu mr Maja Škurić ukazala je na značaj „Motorwaus of the Sea” koncepta koji nudi mogućnost formiranja održivih pomorskih veza na kraćim rastojanjima u cilju unapređenja prevoza putnika i tereta, čime se promoviše politika EU koja u načelu favorizuje ekološki prihvatljive vidove saobraćaja i različita transportna rješenja.

– Pomorski fakultet u svoj rad aktivno uključuje sve relevantne interesne grupe i studente koji imaju priliku da se dodatno informišu i unaprijede svoja saznanja o trenutnim politikama EU i strateškim dokumentima koji za cilj imaju promociju jadransko-jonskog regiona – zaključila je mr Radmila Gagić, mladi istraživač u projektu.

Projektne aktivnosti usmjerene ka plavom rastu i razvoju

Interreg CBC program je osnovan s namjerom da se podstakne pretpristupna saradnja država južnog Jadrana kroz realizaciju projektnih aktivnosti usmjerenih ka plavom rastu i održivom razvoju. Projekat je tokom 2019. godine okupljao učesnike u njihovim lukama – Taranto, Drač, Bari, Kotor i Podgorica, ali su susreti partnera „uživo” zamijenjeni „onlajn” sastancima zbog pandemije.

Realizacija PORTS-a započela je 15. marta 2018. godine i završava se 14. decembra.

/M.D.P./

Izvor:Dan

Najčitanije